Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amal Aden slått ned av to somaliske kvinner

- De sa jeg var en skam for Islam.

SLÅTT NED: Forfatter Amal Aden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
SLÅTT NED: Forfatter Amal Aden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig fredag morgen var Amal Aden på vei fra Nationalteateret t-bane-stasjon og til Aschehoug forlag, der hun skulle møte forlagsredaktøren Aslak Nore. De to skulle til Stabekk videregående skole for å holde et foredrag om Ære og frihet. Men mellom Nationaltheatret og Karl Johan ble Aden overfalt av to somaliske damer, ikledd i hijab og svart, lang kjortel.

- To hijabkledde damer kom mot meg. Jeg var ikke redd fordi jeg trodde ikke at kvinner slår, men alt skjedde så raskt. De slo meg med en veldig hard veske og jeg mistet brillene mine, som ble knust, sier Amal Aden.

- Skam for islam I går kveld var Amal Aden igjen hjemme i boligen sin. Hun har fått en liten hjernerystelse, og legene har gitt forfatteren ordre om å ta det veldig med ro.

- Jeg er mer skadet psykisk enn fysisk. Jeg har politibeskyttelse, og veien mellom Nationalteateret og Aschehoug er det eneste stedet jeg følte meg trygg i Oslo, sier hun og fortsetter:

- Jeg skvatt veldig. Det var tidlig om morgenen, og så kom disse to damene, som ikke var somaliske tenåringer, men litt eldre damer. De sa masse rart, men jeg husker ikke så mye av det hele fordi alt kom som et sjokk. De sa at jeg var en skam for islam og en skam for somaliere, sier Aden.

Kvalm og hodeverk Etter at Aden ble slått ned på åpen gate, gikk hun til Aschehoug forlag, der hun møtte sin redaktør Aslak Nore. Han ønsket å kjøre henne til Legevakta, men Aden var fast på at hun ikke ville at angrepet skulle ødelegge for den planlagte seansen om Ære og frihet på Stabekk-skolen.

- Jeg ville ikke at overfallet skulle ødelegge for opplegget vi har med den kulturelle skolesekken. Der fortalte jeg om overfallet og svarte på et par spørsmål, men så tok Aslak (Nore) over, fordi jeg hadde så vondt i hodet og var kvalm. I tillegg var brillene mine ødelagt, og jeg ser jo dårlig, sier Aden.

I går kveld var forfatteren kvalm, hadde vondt i hodet og kastet opp. Aden ønsker ikke å gi kritikk til politiet, som har ansvaret for å gi henne beskyttelse. Tvert om skryter hun av politiets sikkerhetsarbeid.

- Det hele er utrolig trist. Jeg klarer ikke å bli sint, og er bare deprimert. Jeg har mistet trygghetsfølelsen min, og vet jo at dette kunne ha gått riktig ille. Dette handler ikke bare om meg, men og om familien min, sier hun.

Aden har nær kontakt med politiet og vil anmelde overfallet. Nå håper hun at flere i det norsk-somaliske miljøet vil stå fram i offentligheten og kjempe for frihet, integrering og likestilling.

- Dette å somaliere ta et oppgjør med. Jeg kan ikke gjøre jobben alene, sier hun.