Amal Clooney planlegger rettslig krig mot IS sammen med Boris Johnson

Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney og Storbritannias utenriksminister vil stille brutale IS-medlemmer for retten for krigsforbrytelser.

RADARPAR: Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, og menneskerettighetsadvokat Amal Clooney spiller på lag i kampen for å få stilt IS-medlemmer for retten. Foto: NTB Scanpix
RADARPAR: Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, og menneskerettighetsadvokat Amal Clooney spiller på lag i kampen for å få stilt IS-medlemmer for retten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Mandag møtes den anerkjente menneskerettighetsadvokaten, som ble verdensberømt da hun giftet seg med hollywoodkjekkasen George Clooney, og Storbritannias kontroversielle utenriksminister Boris Johnson i New York under FNs høynivåuke.

Det er ventet at de vil forsøke å få verdensorganisasjonen og andre organisasjoner med i kampen for rettferdighet for ofrene for Den islamske staten (IS), skriver The Independent.

Tror på rettssak

- Det er de som hevder at IS bør bombes ut av denne verden, sier NBC News-journalist Cynthia McFadden i et ferskt intervju.

- Du kan ikke drepe en idé på den måten. Du kan drepe individer, men det kan så bli brukt som propgaganda i arbeidet med å rekruttere nye mennesker. Dersom vi ikke forandrer narrativet og folks syn, kan IS kan bare gjenoppstå under et annet navn. En av måtene å gjøre det på, er å avdekke deres brutalitet og korrupsjon. Det er det delvis mulig å gjøre gjennom rettssaker, svarer Clooney.

STJERNESTØTTE: Menneskerettighetsaktivisten Amal Clooney giftet seg med hollywoodstjerne George Clooney i 2014. Slik ble hun verdensberømt. Foto: XPOSUREPHOTOS.COM 
STJERNESTØTTE: Menneskerettighetsaktivisten Amal Clooney giftet seg med hollywoodstjerne George Clooney i 2014. Slik ble hun verdensberømt. Foto: XPOSUREPHOTOS.COM  Vis mer

Fredag holdt aktivisten en svært følelsesmessig tale da hun introduserte FNs nye goodwill-ambassdør for «verdigheten til overlevende etter trafficking», Nadia Murad, som selv ble et traffickingoffer for IS.

- Vi sviktet

Clooney er skuffet over hvordan FN har «mislyktes med å forhindre eller til og med å straffe folkemord fordi de finner ut at deres egne interesser kommer i veien».

- Jeg er stolt over å kjenne deg, Nadia, og jeg er lei meg for at vi sviktet deg. Jeg håper utnevnelsen din i dag kan være et vendepunkt for alle ofre for seksuell vold og menneskelig trafficking, sa Clooney.

Nadia Murad tilhører den yasidiske folkegruppa i Irak og Syria, som er er blitt utsatt for brutal utrenskning av IS.

I FN: Amal Clooney i FN sammen med organisasjonens nye goodwill-ambassadør for trafficking-ofre, Nadia Murad Basee Taha, som kommer fra det forfulgte yazidiske folket i Syria og Irak. Foto: M.Stan Reaves/REX/Shutterstock
I FN: Amal Clooney i FN sammen med organisasjonens nye goodwill-ambassadør for trafficking-ofre, Nadia Murad Basee Taha, som kommer fra det forfulgte yazidiske folket i Syria og Irak. Foto: M.Stan Reaves/REX/Shutterstock Vis mer

- Jeg skammer meg over at ikke et eneste medlem av IS har blitt straffeforfulgt i retten noe sted i verden for forbrytelsene de har begått mot det yazidiske folket, sier Clooney.

Hun vil etter planen møte Storbritannias utenriksminister Boris Johnson mandag sammen med utenriksministrene for Belgia og Irak og FNs høykommissær for menneskerettigheter.

- Vi har samlet oss for å bekjempe IS, nå må vi samle oss for å stille dem for retten. Det omfatter blant annet at vi må se på måter FN kan støtte den vitale oppgaven det er å samle bevis for deres avskyelige forbrytelser, sier Johnsen, ifølge The Independent.

Hollywood-glamour

Med ektemannen George Clooney, har Amal glamour fra Hollywoods øverste divisjon.

Men hun har også selv en svært anerkjent juridisk karriere. Hun er utdannet fra prestisjetunge Oxford University i England og New York University.

Selv om hun bare er 38, har hun allerede blant annet representert Wikileaks-grunnlegger Julian Assange og den tidligere ukrainske statsministeren Julia Timosjenko. Hun har også vært juridisk rådgiver for tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan og kongen av Bahrain.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer