- Amalgam bra for helsa

Folk med mye amalagam i tennene har bedre helse enn de med få amalam-fyllinger. Det er konklusjonen i en undersøkelse foretatt av en forskergruppe i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark har allerede vedtatt amalgamforbud, mens svenske myndigheter har som målsetting at all bruk av amalgam skal opphøre innen år 2000.

 Her i landet er amalgam fortsatt det vanligste tannfyllingsmaterialet, også hos små barn.

 Tannlegene har avvist amalgamkritikken som tøv. Flere norske politikere - blant dem barne- og familiminister Valgerd Svarstad Haugland - har engasjert seg for å få til et forbud også i Norge.

 Nå kan det altså se ut som om tannlegene kan ha rett.

Stort materiale

Grunnlagsmaterialet for den svenske undersøkelsen, som blir referert av den svenske dagsavisa Göteborgsposten i dag, er en studie av 1500 kvinner.

  Undersøkelsen ble satt i gang så tidlig som i 1968, og konklusjonene er helt klare:

 De som hadde få amalgamfyllinger, viste seg å ha flere lidelser og til og med døde tidligere enn dem som hadde mye amalgam i munnen.

 Både når det gjaldt nerveproblemer, søvnløshet, kreft, hjertesykdommer, sukkersyke, nyreplager, blodsykdommer og leversykdommer slo de med mye amalgam i tennene entydig bedre ut på statistikken.

Uten tenner

Resultatene blir noe moderert av at noen av de eldre kvinnene i undersøkelsen hadde dårlig helse på tross av at de ikke hadde amalgam-fyllinger. Årsak: de hadde rett og slett ikke hadde egne tenner lenger!

 Det er en kjent sak at det er sammenheng mellom manglende tenner og dårlig helse - akkurat som det er sammenheng mellom manglende tenner og høy alder...

- Ikke skadelig

Undersøkelsen tilbakeviser ikke at enkelte kan ha plager som følge av amalgam.

  En av forskerne bak undersøkelsen, doktor i odontologi og dosent Margareta Ahlqwist ved Universitetet i Göteborg, sier at noen kan være overfølsomme for amalgam. Men at amalgam skulle være skadelig generelt sett, mener hun blir tilbakevist av undersøkelsen.

 - Vi har ikke kunnet se at amalgam er skadelig. Mennesker skal ikke bekymre seg for det, sier hun katagorisk.

 Hun fraråder sterkt folk å bytte ut sine amalgamfyllinger om de ikke har merket noen plager.