MIRAKELBARNA: Lille Amalie (6) og søsteren Madelen (1) har samme mor, men ble fostret fram i hver sin livmor. Pappa og samboer Torbjørn Nybø hadde trua, men legene mente mamma Anne-Marta Håskjold ikke kunne bli gravid.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet.
MIRAKELBARNA: Lille Amalie (6) og søsteren Madelen (1) har samme mor, men ble fostret fram i hver sin livmor. Pappa og samboer Torbjørn Nybø hadde trua, men legene mente mamma Anne-Marta Håskjold ikke kunne bli gravid. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet.Vis mer

Amalie (6) og Madelen (1) er født fra hver sin livmor, men har samme mamma

Anne-Marta Håskjold (25) er født med to livmorer, men har mot alle odds født to jenter. En fra hver livmor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Jeg har vært førstefødende to ganger, ler Anne-Marta Håskjold fra Ålesund.

Som 17-åring kontaktet hun lege grunnet uregelmessig menstruasjon.

- Jeg skulle få P-piller for å få orden på syklusene. Da oppdaget legen noe unormalt og ble feilaktig fortalte at jeg ikke kunne bli gravid. Det ga meg en sorgprosess det var tungt å komme gjennom. At jeg hadde to livmorer og to vaginalkanaler forklarte imidlertid hvorfor jeg hadde to separate sykluser, forteller hun.

Diagnosen legene begynte å bruke var «bicorn uterus», en uproblematisk tilstand mange kvinner er født med, men diagnosen var feil.

Ålesund-kvinnen har den mye mer sjeldne tilstanden «uterus didelphys», hvor livmoren er helt delt med en «vegg» slik at hun i realiteten har to livmorer, noe som rammer en av rundt tre tusen kvinner.

På TV «Uterus didelphys» er langt fra noen pinlig tilstand. Likevel ble diagnosen omtalt i den populære legeserien «Pinlige sykdommer» som er sendt på NRK.

I programmet undersøker en gruppe engelske leger pasienter som mener de har en pinlig sykdom. Ofte handler disse sykdommene om tabubelagte temaer som sykdommer og tilstander relatert til kjønnsorganer, sex og kjønnssykdommer.

  I en av episodene tok legene for seg nettopp «uterus didelphys». Innslaget ligger på YouTube.
I innslaget møter du 27 år gamle Hazel Jones som også Dagbladet skrev om tidligere i år.

Mange med «uterus didelphys» har også unormaliteter i nyrer og skjelett. Anne-Marta har sammenvokste ryggvirvler, men har begge nyrene på plass.

Ble gravid - Jeg sluttet med P-pillene siden jeg ikke kunne få barn, men ble da raskt gravid i høyre livmor.

Anne-Marta hadde nå to svangerskap framfor seg, men det skulle vise seg at helsepersonellet som skulle følge henne opp på langt nær hadde den kompetansen som skulle til. De blandet begrepene mellom de to tilstandene, og de ga henne ikke den oppmerksomheten en gravid kvinne med «uterus didelphys» behøver.

- Under svangerskapet omtalte legene tilstanden utelukkende som «bicorn uterus», og ikke «uterus didelphys».

Dette førte til at Anne-Marta følte hun ikke fikk den nødvendige oppfølgingen.

- Begge jentene mine lå i seteleie, og første gang ble det gjort et mislykket forsøk på å snu fosteret før fødselen. Det ble også foreslått å spalte skjedeveggen under fødselen, sier Anne-Marta.

- Kunnskapene deres om «uterus didelphys» var tydelig begrenset.

Jeg måtte krangle meg til keisersnitt, og fødte Amalie med en haug medisinstudenter der til tross for at jeg motsatte meg dette. For meg er det å føde en privat opplevelse. Slik ble det ikke, sier hun.

Etter fødselen fikk Anne-Marta vite at hele «systemet» var ute av funksjon, hun hadde heller ikke eggløsning.
 
Hennes nye samboer, Torbjørn Nybø fikk beskjed om at han trolig ikke kunne få egne biologiske barn sammen med Anne-Marta.

- Jeg hadde både håp og tro, sier han, og fikk rett.

Mot alle odds ble Anne-Marta gravid igjen, nå i venstre livmor, fem år etter at Amalie vokste fram fra den høyre. Og nok en gang startet disputen med helsepersonellet rundt diagnosen.

Legepappa Men så tok Anne-Martas far, Olav Inge Håskjold grep i saken.

Han er overlege på avdeling for radiologi og nukleærmedisin/klinikk for diagnostikk og intervensjon ved Oslo Universitetssykehus. Normalt vegrer han seg for å overprøve sine kolleger, men han satt med MR-bildene Dagbladet har fått tilgang til, hvor Anne-Martas tilstand kommer tydelig fram.

- Jeg følte at jeg måtte si fra når de blander sammen disse to uterustilstandene. «Bicorn uterus» er en alminnelig tilstand som ikke er knyttet til økt risiko, mens «uterus didelphys» er knyttet til høyere risiko med flere for tidlig fødte, hyppig setepresentasjon ved fødsel, og behov for en helt annen oppfølging. Jeg så jo frustrasjonen og usikkerheten Anne-Marta følte over ikke å bli hørt, sier pappa Håskjold som skrev et forklarende brev datteren kunne vise helsepersonellet hun kom i kontakt med.

Ble forstått - Svangerskap nummer to var mer smertefull. På et flyplasstoalett i Frankrike blødde jeg så voldsomt at jeg trodde jeg hadde mistet barnet. Det var en grusom flytur hjem, men det gikk heldigvis bra.

- Når vi kom til undersøkelse hos en ny gynekolog i Ålesund viste det seg at hun kjente «uterus didelphys» godt fra tidligere jobb ved Rikshospitalet.

- Det ga en enorm lettelse, og lille Madelen kom til verden med keisersnitt nyttårsaften 2010, sier Anne-Marta som i tillegg til to livmorer også har PCOS, «Polycystisk Ovarie Syndrom», cyster på eggstokkene.

En lidelse som gjøre graviditet enda vanskeligere.

Støttegruppe - Vi har to mirkakelbarn, sier hun.

Nå lurer hun på å starte en gruppe for kvinner med de samme problemene.

- En møter så mange barrierer og utfordringer, spesielt ved graviditet, at det hadde vært flott å få til, sier hun og inviterer til kontakt.

- Håper dere på flere barn?

- Jeg regner vel ikke med å vinne i lotto for tredje gang, sier Anne-Marta Håskjold.

DELT LIVMOR: MR-bildet viser tydelig Anne-Marta Håskjolds tilstand med to separate livmorer og vaginalkanaler, delt av en vegg. Nå har 25-åringen fra Ålesund født fram to velskapte jenter i hver sin livmor. Foto: Oslo Universitetssykehus
DELT LIVMOR: MR-bildet viser tydelig Anne-Marta Håskjolds tilstand med to separate livmorer og vaginalkanaler, delt av en vegg. Nå har 25-åringen fra Ålesund født fram to velskapte jenter i hver sin livmor. Foto: Oslo Universitetssykehus Vis mer