DREPT: Amanda Stavik ble drept november 1989, ikke langt fra sitt eget hjem. Nå ser det ut til at politiet endelig har løst saken. Foto: Whatcom County Sheriff's Office
DREPT: Amanda Stavik ble drept november 1989, ikke langt fra sitt eget hjem. Nå ser det ut til at politiet endelig har løst saken. Foto: Whatcom County Sheriff's OfficeVis mer

Amanda (18) ble drept i 1989. Nå kan en colaboks ha løst mordgåten

En hjelpsom kollega gjorde at politiet kunne pågripe en mistenkt.

24. november 1989 forsvant 18 år gamle Amanda Stavik under en joggetur i nærheten av foreldrenes hjem i Acme i Washington.

Hun studerte på det tidspunktet i ved Central Washington University, men var hjemme hos foreldrene for å feire thanksgiving.

Ble funnet drept

Noen timer etter at hun hadde lagt ut på joggeturen kom hunden hennes, Kyra, som hun hadde med seg, hjem. Det gjorde aldri Stavik.

Tre dager seinere ble 18-åringen funnet drept i en elv fem km hjemmefra. Hun var nesten helt naken. Politiet fastslo at hun hadde druknet, men hun hadde også skader i bakhodet som antydet at hun kunne ha vært bevisstløs da hun havnet i vannet. Det ble også funnet rester av sperm på henne.

Det ble igangsatt en massiv etterforskning, men politiet kom ingen vei. Det ble blant annet innhentet DNA-prøver fra en rekke menn, uten hell. Åra gikk uten at noen ble pågrepet for drapet på Amanda Stavik. Før i desember i fjor.

Da ble 51 år gamle Timothy Bass fra Bellingham i Washington arrestert, noe politiet kan takk en av 51-åringens kolleger for.

For selv om politiet inntil i fjor ikke hadde lyktes i å pågripe noen, la de aldri fra seg etterforskningen, skriver Bellingham Herald.

I 2013 dukket politiet opp på Franz Bakery Outlet i Washington. De leverer bakervarer til kunder i hele regionen, og politiet dukket opp der for å stille spørsmål om en av selskapets sjåfører, nemlig Timothy Bass. De ønsket å få oversikt over hans daglige ruter flere tiår tilbake.

Fikk hjelp av kollega

Det fikk de ikke, men Bass ble ikke strøket av deres liste over mistenkte. Høsten 2017 dukket de igjen opp ved bakervareforretningen, der en etterforsker ble gjenkjent av en av Bass' kolleger.

Da hun forsto hvilken sak det dreide seg om, ga hun etterforskerne Bass' rute, samt oversikt over hvilke tidspunkt han ville være hvor.

- I mitt hode er dette offentlig kunnskap. Du kan sitte på et gatehjørne og se den samme personen kjøre forbi på det samme tidspunktet hver dag. Det er ikke hemmeligstemplet informasjon. Jeg ga det til etterforskeren. Etter at jeg spurte om det var den saken (Stavik-drapet) og hvem det var, så følte jeg en moralsk forpliktelse til å hjelpe, sa kvinnen i retten forrige uke.

Dette førte til at politiet 10. juni i fjor overvåket Bass i håp om å få tak i ting han kastet fra seg, som de kunne hente ut DNA fra. Bass hadde to ganger i løpet av etterforskningen nektet å gi DNA-prøver til politiet. Men politiet fikk ikke tak i noe som kunne hjelpe dem.

Ei tid etter tok etterforskeren igjen kontakt med Bass' kollega og spurte om Bass noen gang spiste mens han var på jobb. Kvinnen forsto hva etterforskeren var ute etter.

- Hva trenger du, og så skal jeg få tak i det? skal hun ha sagt, ifølge Washington Post.

Colaboks løste saken

Ifølge kvinnen skal hun så ha fulgt med på Bass en periode for å se om han kastet noe fra seg, og 10. august i fjor klarte hun å sikre seg en plastkopp og en colaboks han drakk av. De ble sendt til etterforskerne, som sendte det videre til rettsmedisinere.

De fastslo at Bass' DNA matchet det som ble funnet på Staviks kropp, og han kunne pågripes.

Kvinnen selv begrunnet sin innsats med at hun selv har en datter, og at hun hadde ønsket at noen gjorde alt de kunne for å oppklare drapet om hun ble drept.

Rettstvist om bevis

Ironisk nok så var hennes innsats for å få saken oppklart også den aller største trusselen mot påtalemyndighetens sak. Det siste året har nemlig Bass' forsvarer kjempet mot staten i retten. Han mente innhentingen av DNAet strider med loven.

«For å si det enkelt så kan ikke politiet bruke privatpersoner til å sikre seg bevis uten en ransakelsesordre, der de ellers måtte ha hatt en ransakelsesordre. Dette søket ble gjort av en eneste grunn: For å hjelpe politiet», lød forsvarets argument for retten.

- Jeg tenkte at det var ganske åpenbart at de hadde brukt en mellommann til å samle inn bevis mot Bass i et område der de tidligere har hatt forbud mot å hente ut bevis selv, noe som bryter privatlivets interesser, sier 51-åringens forsvarer, Stephen Jackson.

Bass' forsvarer fikk ikke medhold i retten, fordi man fastslo at kvinnen selv hadde kommet på ideen med å gi politiet colaboksen og plastkoppen, men forsvareren anket.

- Skuffet

Fredag i forrige uke kom beskjeden fra ankedomstolen: DNA-beviset kan brukes under rettssaken som er berammet til april 2019.

- Jeg er skuffet over ankedomstolens beslutning. Nå fokuserer vi på å forberede oss på rettssaken og vise at mr. Brass ikke hadde noe med den saken å gjøre, sier Jackson.

Aktor i saken, Dace McEchran, er på sin side svært fornøyd med ankedomstolens avgjørelse

- Kvinnen som fikk tak i dette for oss jobbet ikke for etterforskeren. Hun følte en moralsk forpliktelse, hun visste om saken og tok en gjenstand som Bass hadde kastet og som han ikke kan hevde å ha hatt i privat eie, sier McEchran.

Bass kan forvente seg fra 20 år til livstid i fengsel om han blir dømt. Selv hevder han sin uskyld.