Amanda (19) fikk ikke gå på bussen - «for lettkledd»

- Jeg ble forbanna. Jeg ble virkelig fornærmet, sier hun til Dagbladet.

PROVOSERT: Amanda Hansson sier hun følte seg både skamfull, fornærmet og forbanna da hun ble fortalt av en bussjåfør at hun var for lettkledd til å gå på bussen i Malmö fredag. Foto: Privat
PROVOSERT: Amanda Hansson sier hun følte seg både skamfull, fornærmet og forbanna da hun ble fortalt av en bussjåfør at hun var for lettkledd til å gå på bussen i Malmö fredag. Foto: PrivatVis mer

Amanda Hansson fra Malmö skulle fredag ta buss i hjembyen sør i Sverige, men turen for 19-åringen ble meget kort. Straks hun gikk om bord, fikk hun beskjed av bussjåføren at hun ikke fikk være med.

Årsaken: Hun var for lettkledd, ifølge sjåføren.

Lokalavisa Sydsvenskan skrev først om saken lørdag morgen. Når Dagbladet snakker med Hansson like før klokka 19.00 lørdag kveld har saken fått massiv oppmerksomhet i Sverige, tvunget fram en beklagelse hos busselskapet, ført til at bussjåføren blir tatt ut av tjeneste og engasjert svenske toppolitikere.

HAR BEKLAGET SEG: «Fuck jøder», og «Ingen negre på bussen i dag».Dette er noen av meldingene tre russebusser fra bergensområdet har del på sosiale medier, og som Dagbladet har fått tilgang til. Nå har bussene beklaget. Vis mer

- Forbanna

- Jeg ble ordentlig forbanna. Jeg ble virkelig fornærmet, sier Hansson til Dagbladet.

Hun skulle ta bussen alene i nesten 30 varmegrader da hendelsen skjedde.

- Jeg hadde på meg et par shorts, som var helt normale. Og så hadde jeg på meg en topp som var croppet, slik at du kunne se litt av magen. Den har også litt utringning, forteller hun.

ENGASJERT: - Sexisme er jævla forferdelig, sier Amanda Hansson til Dagbladet. Foto: Privat
ENGASJERT: - Sexisme er jævla forferdelig, sier Amanda Hansson til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- Bussjåføren sa jeg viste for mye hud og at jeg ikke fikk komme på. Slike ting har skjedd før, men aldri i offentligheten foran mange mennesker. Jeg skammet meg over hvordan han fornærmet meg, sier hun.

Beklager

Ifølge henne skal sjåføren ha fortalt henne at dette var en regel selskapet hadde at man ikke kan vise for mye hud. Det er noe busselskapet avviser. Nobina, arbeidsgiveren til sjåføren, sier at han nå er tatt ut av tjeneste fram til en intern gransking er gjennomført.

- Verken vi eller Skånetrafiken har noen policy om hvordan våre reisende skal være kledd, bortsett fra at alle skal behandles likt. Det som nå har skjedd, er at en enkelt arbeider har handlet i strid med det, sier David Erixon, kommunikasjonssjef for Nobina til Expressen.

KLIKKER: En bussjåfør i Las Vegas er tatt ut av tjeneste etter at raserianfall på bussen. Hendelsen ble fanget på film av en passasjer. Video: CNN Vis mer

Amanda Hansson var tidlig ute og krevde en beklagelse fra selskapet. Det får hun også nå.

- Ikke ok

- Jeg synes det er riktig at de gjør noe med dette. Sjåføren trenger ikke få sparken, men jeg synes det er riktig at de nå tar ham ut av tjeneste. De må si fra at dette ikke er ok, sier hun.

Siden hendelsen har meldingene strømmet inn til den svenske 19-åringen.

- IMPORTERT FRA RAQQA: Riksdagsmedlemmet Hanif Bali er blant dem som reagerer på at Amanda Hansson ikke fikk gå på bussen.
- IMPORTERT FRA RAQQA: Riksdagsmedlemmet Hanif Bali er blant dem som reagerer på at Amanda Hansson ikke fikk gå på bussen. Vis mer

- Det er veldig mange som har vist støtte, men mange har også forsøkt å vri på det og gjøre det til en propagandating, sier hun.

Hun peker blant annet på Facebook-innlegget til det profilerte riksdagsmedlemmet Hanif Bali (32). Den kontroversielle representanten fra det konservative Moderaterna raser mot hendelsen.

- Importert fra Raqqa

«Tydeligvis er shorts og topp 'naken'. En definisjon av nakenhet importert fra Raqqa. Forestill dere om en bussjåfør hadde kastet ut en kvinne for å bære nikab. Alle kulturskribentenes barn hadde druknet i badebassengene fordi foreldrene hadde sittet fastklistret til datamaskinen og skrevet om hvordan 30-tallet er tilbake» skriver han.

- Jeg synes ikke så mye om det. Jeg synes han snur det på hodet, sier Amanda Hansson.

Selv om oppmerksomheten i dag har vært massiv, og telefonen ikke har stått stille, angrer ikke 19-åringen på at hun valgte å fortelle om hendelsen. Hun håper den nå kan bidra til at andre kvinner ikke blir utsatt for liknende hendelser.

- Jeg bryr meg ikke om det er ubehagelig, fordi jeg synes det er viktig. Sexisme er jævla forferdelig. Det var også andre på bussen, og ingen av dem sa noe. Svensker er ukomfortable slik, sier hun.