Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amanda (7) malte 2200 julekort

Psykisk utviklingshemmede Amanda Berg (7) er en av Trøndelags mest populære julekortkunstnere. Den ivrige maleren har solgt 2200 unike kort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fargeglade jenta ble født med en alvorlig funksjonshemning, og hadde mange odds mot seg. Ekspertene forespeilet foreldrene et liv med en datter i rullestol, men livlige Amanda ville det annerledes. Da hun var fire var hun til utredning ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Levanger, der legene mente å ha funnet den lille jentas sterke side.

-  Du må la jenta få maling og farger, sa de til meg. Etterpå var det som om Amanda fikk et nytt liv, sier mamma Inger Marie Berg til Trønder-Avisa.

Kjøpte 2200 kort

Den lille jentas talent med pensel og farger ble også fanget opp i nærmiljøet. I juni tok det lokale elverket NTE kontakt med familien til Amanda. De lurte på om det var mulig å lage julekort av Amandas malerier. Bestillingen på over 2000 kort var lett å imøtekomme.

-  Hun produserer mengder av små malerier. Så mye at jeg i sommer spekulerte på hva jeg skulle gjøre med alt sammen. Derfor var det ikke noe problem med bestilling på 2200 julekort. Det hadde vi allerede liggende, sier mamma Inger Marie.

I disse dager har kortene blitt sendt ut til alle forretningsforbindelser til NTE. Slik blir Amandas kunst spredd utover hele landet med en julehilsen.

-  Hun har et spesielt talent når det gjelder maling og farger. Julekortene har blitt så fine, og de passer perfekt for oss. Du vet, Amanda er i samme bransje som oss - også hun sprer lys og varme, sier kommunikasjonsdirektør Inge Bartnes i NTE til Trønder-Avisa.

Lang kamp

 STOLT MALER: Sju år gamle Amanda Berg er blitt en populær julekort-kunstner i nærmiljøet. En bedrift kjøpte 2200 julekort. Store bestillinger er ikke noe problem, kunstneren har et stort lager av malerier. Foto: Trønder-Avisa
STOLT MALER: Sju år gamle Amanda Berg er blitt en populær julekort-kunstner i nærmiljøet. En bedrift kjøpte 2200 julekort. Store bestillinger er ikke noe problem, kunstneren har et stort lager av malerier. Foto: Trønder-Avisa Vis mer

Samtidig som Amanda har utviklet tegnelysten har hun også tatt mange nye steg i livet. Da hun var tre år gammel, gjorde hun tegn til at hun ville opp å stå. Etter det har veien gått via gåstol til lekende dans bortover gulvet. Pengene hun har tjent på julegavesalget

vet hun hvordan hun skal bruke - nye pensler, maling, farger og

ark står øverst på ønskelista.

-  Dette er stort for henne. Hun er stolt av malingen. Det betyr alt for henne, sier Inger Marie Berg.Når lokalavisa spør den lille kunstneren om hva hun liker å drive med, kommer svaret fort.

-  Å male er det artigste jeg vet!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media