- Amanda ble kidnappet, banket og tvunget til å føde sønnen Osama

Nå forteller Amanda Lindhout om da hun og fotograf-ekskjæresten opplevde marerittet i Somalia.

ENDELIG FRI: Amanda Lindhout (t.v.) og Nigel Brennan smiler og drikker vann etter 460 dagers helvete i fangenskap i Somalia. Foto: Reuters / NTB scanpix
ENDELIG FRI: Amanda Lindhout (t.v.) og Nigel Brennan smiler og drikker vann etter 460 dagers helvete i fangenskap i Somalia. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammen med den australske fotografen Nigel Brennan (36) satt den kanadiske bistandsarbeideren og journalisten Amanda Lindhout 15 måneder i fangenskap etter at de ble kidnappet av somaliske islamister i 2008.

Der opplevde hun sitt livs mareritt.

Nå tar Lindhout bladet fra munnen og beskriver tida i fangenskap i detalj i boka «A House in the Sky», som slippes neste uke.

Ville ha action Etter å ha jobbet som kelner hjemme i Canada, var Amanda Lindhout på jakt etter action.

Hun var bare 24 år da hun overtalte Brennan - hennes eks-kjæreste - til å bli med på reportasjetur til landet, som anses for å være en av verdens minst funksjonelle stater. Mogadishu anses også for å være en av verdens farligste byer å oppholde seg i.

De to hyret inn den lokale journalisten Abdifatah Mohammed Emli som fikser, tolk og kjentmann. Ifølge New York Post reagerte garvede krigsreportere som oppholdt seg i Mogadishu på oppførselen til paret.

Brennan skal ikke ha hatt krigserfaring, mens Lindhout hadde vært en kortere periode i Afghanistan og Irak - der hun også var blitt holdt som gissel.

- Hun kommer til å få seg selv eller andre drept, skal den erfarne journalisten Robert Draper ha skrevet i en e-post til kjæresten sin.

Tatt etter bakhold Det skal opprinnelig ha vært Draper og fotografen han jobbet sammen med, på oppdrag for National Geographic, som var kidnappernes mål.

Men da Draper både hadde flere sikkerhetsvakter, og oppførte seg adskillig roligere enn Lindhout og Brennan, ble ferskingene et nytt og lettere mål.

Det har kommet forskjellige meldinger om hvorvidt deres lokale fikser - som slapp ut av fangenskap lenge før dem - hjalp kidnapperne med informasjon.

HOLDER FOREDRAG: Amanda Lindhout har nå roet ned actionjaget - og bruker erfaringene sine til å holde foredrag. Foto: Wikimedia Commons
HOLDER FOREDRAG: Amanda Lindhout har nå roet ned actionjaget - og bruker erfaringene sine til å holde foredrag. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Men etter å ha fulgt med fra et bakhold ved hotellet Lindhout og Brennan bodde på, slo kidnapperne til 23. august 2008.

Banket og voldtatt Bevæpnede menn truet dem med seg da de var på vei til en flyktningeleir utenfor Mogadishu, og etter en kjøretur ble de dyttet inn i hvert sitt trange rom. De to ble flyttet på flere ganger i løpet av tiden i fangenskap.

Kidnapperne krevde tre millioner dollar - omkring 17 millioner kroner - i løsepenger. Begge bankes opp gjentatte ganger, kidnapperne voldtar Lindhout etter tur.

Gjennom veggen hører Brennan at Lindhout voldtas av sine torturister. På et punkt holder en kidnapper våpenet sitt mot hodet hennes og spiller russisk rulett, forteller hun i boka si.

Den hundrede natta i fangenskap ble Amanda Lindhout fraktet alene ut i ørkenen. Der ble hun, forteller hun, bedt om å sette seg på kne - før hodet hennes ble dratt tilbake og hun fikk en kniv mot strupen.

Rømte gjennom vinduet Hun ba for sitt liv - hvorpå hun fikk stukket til seg en mobiltelefon med beskjed om å ringe moren sin hjemme i Canada, og be om at familien betalte en million dollar, eller hun ville bli drept. I boka skriver hun:

- Jeg hulket i møkka, som et dyr, som noe som var skadd og ikke kunne snakke.

De to var desperate. I hemmelighet klekket de ut en rømningsplan:

Og en dag brøt de seg ut gjennom badevinduet, hoppet seks meter ned på bakken og løp hylende til en lokal moské der de desperat ba om hjelp.

En mann ved moskeen skal ha forsøkt å stikke til dem et gevær, men det var for seint.

- Ble gravid Kidnapperne hadde fulgt etter og banket dem opp før de ble tatt med til et nytt sted: bekmørkt og fullt av rotter. Tilbake på cella ble de to slått med pistoler og bundet fast til hver sin stol.

Lindhout ble voldtatt gjentatte ganger i fangenskap - flere medier har rapportert at hun mot sin vilje ble gjort gravid og fødte en gutt som fikk navnet Osama. Selv kommenterer hun dette slik:

- Jeg har gått igjennom ubeskrivelige grusomheter.

Etter at de to hadde sittet i fangenskap i 460 dager klarte familiene hjemme omsider klarte å skaffe til veie nok penger.

Og i november 2009 var de to fri.

PÅ VEI HJEM: Flyet med Lindhout og Brennan tar av i retning Kenya etter at løsepengene er betalt. foto: AP / NTB scanpix
PÅ VEI HJEM: Flyet med Lindhout og Brennan tar av i retning Kenya etter at løsepengene er betalt. foto: AP / NTB scanpix Vis mer