Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amanda vil ikke på spesialskole

Foreldre til hørselshemmede kaller blåblått forslag for gufs fra fortida.

KLASSE 4D: Hørselshemmede Amanda Haugene Wentworth (9) går på Ullevål Skole og er integrert i vanlig klasse. Her sammen klassekameratene  (f.v.) Leona Tollefsen, Hallvard Grundt, Amanda, Brage Falch Milde og Sunna Evang. I bakgrunnen lærer Gunnar Steen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KLASSE 4D: Hørselshemmede Amanda Haugene Wentworth (9) går på Ullevål Skole og er integrert i vanlig klasse. Her sammen klassekameratene (f.v.) Leona Tollefsen, Hallvard Grundt, Amanda, Brage Falch Milde og Sunna Evang. I bakgrunnen lærer Gunnar Steen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amanda (9) er en 2500 hørselshemmede som er integrert i grunnskolen. Hun håper det skal fortsette.

«Regjeringen vil gjeninnføre statlige grunnskoler for hørselshemmede.»

Slik lyder formuleringen i den politiske plattformen som Erna Solberg og Siv Jensen har utformet på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet.

Føler seg hjemme Foreldre til døve og hørselshemmede er opprørte og kaller forslaget et gufs fra fortida.

- Vi er redde for at Amanda skal miste det fantastiske tilbudet hun har på skolen sin i nærmiljøet.
Her er hun en naturlig del av klassen og har følt seg hjemme fra første stund, sier Benedikte Haugene Wentworth.

Flinke lærere Alternativet er å bli fraktet i taxi til spesialskole.

- På Ullevål skole har jeg gode venner og flinke lærere, som snakker tydelig.
Og klassekameratene mine husker alltid på å bruke mikrofonene når de rekker opp hånda, sier Amanda.

Født døv Hun ble født helt døv, men lærte seg talespråk etter å ha gjennomgått en såkalt CI-operasjon da hun var halvannet år.
- Hvis Amanda tar av seg apparatet, ville hun ikke en gang hørt brannalarmen om hun sto rett under den. Men takket være utstyret og tilrettelegging fra Hjelpemiddelsentralen og skolen hennes, får Amanda en trygg og god skolegang, forteller mamma Benedikte.   

Alvorlig tilbakeskritt Anders Hegre, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), mener gjeninnføring av statlige grunnskoler for hørselshemmede barn vil være et stort og alvorlig tilbakeskritt.

- All annen tenkning i samfunnet handler om inkludering og tilrettelegging, ikke segregering.
Det å sende hørselshemmede barn tilbake til de lukkede rom og internatskoler er ikke veien å gå, sier Hegre.

Færre døve Han poengterer at barn som blir født døve i dag, blir CI-operert på Rikshospitalet.
- Det betyr at de får en type hørsel og mulighet til tale. Derfor blir antallet døve færre og færre. Vi har bedt den påtroppende regjering om forsterket rett til taleopplæring for CI-barn, slik de lovet i opposisjon, sier Anders Hegre.

Målsettingen
HLF opplyser at de ønsker inkludering og tilrettelegging for landets 2 500 hørselshemmede barn i hjemmeskolen sin.
- Mindre klasser, gode akustiske forhold, teknisk tilrettelegging og kompetanse på pedagogikk for hørselshemmede barn er hva vi jobber for. Og som vi har forventninger om at regjeringen leverer på, sier Hegre.
 
Han mener at ved å gjeninnføre statlige grunnskoler for hørselshemmede barn, vil de i enda mindre grad få tilbud i hjemmeskolene sine.
- Kommunene vil enkelt kunne henvise dem til de statlige skolene, for å slippe å bære kostnadene ved å tilrettelegge for det enkelte hørselshemmede barn, sier Anders Hegre.

Sikre kompetanse Elisabeth Aspaker, Høyres skolepolitiske talsperson i forrige stortingsperiode, fatter ikke at forslaget kan overraske noen.
- Vi mener det samme nå som da saken ble behandlet i Stortinget. Vi skjønte ikke hvorfor de rødgrønne ønsket at staten skulle fraskrive seg dette ansvaret. For oss er det viktig å sikre topp kompetanse og stabil finansiering, sier Aspaker.

Hun understreker at det for henne er helt avgjørende at hørselshemmede barn får et godt kvalifisert tilbud.
- Det er ingen grunn til uro, vi skal finne god løsninger. Jeg mener det ikke er noe til hinder for at integreringen kan fortsette i vanlig grunnskole. Vi får komme tilbake med detaljene når regjeringen og den nye statsråden er på plass, sier Aspaker.

Døveforbundet enig Hun får støtte fra Norges Døveforbund.

- Utspillet fra den nye regjeringen med sin regjeringsplattform om gjeninnføring av statlige grunnskoler for hørselshemmede er en svært god nyhet for døve- og hørselshemmede barn. Vi er stolte over å ha blitt hørt i denne saken, sier generalsekretær Bjørn A. Kristiansen.

Store nok fagmiljøer Han opplyser at 200 av Døveforbundets medlemmer er elever i grunnskolen.

- For at døve- og hørselshemmede barn på landsbasis skal få tilgang til et fullverdig utdannelsesforløp må staten ta ansvar for skoletilbudet. I dag er det ofte tilfeldig hvor godt tilbud kommunene gir til disse barna.

Vi ønsker oss ikke nødvendigvis tilbake til de statlige døveskolene vi kjenner fra tidligere, der barna blant annet bodde på internat.
For oss er nøkkelen er tilstrekkelige store hørsels- og språkfaglige miljøer der barna kan utfolde seg også på tegnspråk, sier Kristiansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling