Åmås anbefaler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har vi knapt hørt om ham, men i USA er han stor. Den amerikanske journalisten Bruce Bawer er bosatt i Oslo, og er stjerne i en særegen litterær sjanger som har tatt helt av etter 11. september: Eurabia-litteraturen. Bøkene i denne sjangeren har titler som «Europas sakte selvmord», «Gravskrift for et døende kontinent», og «Amerika alene», og dyrker ideen om at muslimene har en hemmelig plan om å erobre Europa og legge kontinentet inn under den arabiske verden. Denne planen hjelpes fram av svik og forræderi blant europeiske politikere og intellektuelle, som har solgt sin egen befolkning til islamistene.

Bøkene er sterkt inspirert av konspirasjonsteoriene til amatørhistorikeren Bat Ye’Or. Så også Bawers bestselger fra 2006, «While Europe Slept. How Radical Islam is Destroying the West from Within». Boka er ikke oversatt til norsk, og er lite omtalt her i landet. Men Bawer har én trofast norsk leser, og det er ingen hvem som helst.

Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, brukte en helside på «While Europe Slept» da den kom ut, og i går løftet Åmås nok en gang Bawer opp i lyset. I en stor kommentar om ytringsfrihet, presenterer Åmås Bawer som en «kunnskapsrik forfatter», og hans nye bok, «Surrender: Appeasing Islam, Sacrificing Freedom», omtales som en «engasjerende politisk debattbok». Bawers bok presenteres sammen med en ny forskerantologi utgitt av Fritt Ord, dermed skaper Åmås inntrykk av at Bawer er en anerkjent og balansert akademiker i menneskerettighetenes tjeneste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer