KLARE FOR TESTOPPKSYTING:   Entusiastene bak verdens første amatøroppskyting til verdensrommet gjør klar for testoppskyting. Foto: EPA
KLARE FOR TESTOPPKSYTING: Entusiastene bak verdens første amatøroppskyting til verdensrommet gjør klar for testoppskyting. Foto: EPAVis mer

Amatør-rakett klar til oppskyting

I dag ender det enten med knall eller fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I formiddag skal det vise seg om Peter Madsen og Kristian von Bengtsons hjemmelagde rakett har musklene som skal til eller ikke.

De to danskene planlegger vil bli først i verdensrommet med et bemannet romskip lagt av amatører. Men først skal de skyte opp en ubemannet rakett med en dummy om bord.

Siden 30. august har de ventet på skyteområdet i Østersjøen. I dag er endelig værgudene på guttas side. To slepebåter, den ene en hjemmelagd ubåt,  har nå dratt raketten ut til oppskytningsstedet som ligger på en plattform i sjøen.

Etter planen skulle raketten skytes opp til mellom 5-30 kilometers høyde før klokken 12 i dag. Klokken 12 melder danske medier at utskytingen er utsatt. Ifølge Politiken.dk gjøres det justeringer i siste sekund, men oppskytingen skal skje i løpet av dagen.

30 km er ikke opp i verdensrommet, den endelige flygningen med Peter Madsen skal opp 100-140 km.

Danskene har tilgang til skytefeltet fram til 17. september. For mange av de frivillige begynner det imidlertid å haste med å få raketten skutt opp.

Ikke alle har sjefer som har forståelse for at rakettoppskytnignen er vel så viktig som å møte på jobb på mandag.   

- Jeg startet i ny jobb for halvannen uke siden, og må møte på mandag. Det må bare skje nå, sier it-arikitekt Steen Andersen til Politiken.dk.

ENTUSIASTER:  Målet er at Peter Madsen (venstre) skal skytes opp i verdensrommet. Her prøvesitter Kristian von Bengtson den hjemmelagde raketten. I dag er de klare for testoppskytning.
ENTUSIASTER: Målet er at Peter Madsen (venstre) skal skytes opp i verdensrommet. Her prøvesitter Kristian von Bengtson den hjemmelagde raketten. I dag er de klare for testoppskytning. Vis mer