Amatør-rakett skutt nesten 40 000 meter opp i lufta

Se den utrolige videoen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amatør-raketten Qu8k klarte å nå en høyde på 36 880 meter på bare 92 sekunder - i en hastighet på 3516 kilometer i timen.

Ledet av Derek Deville, som takker kona og barna for «ekstrem toleranse» i rulleteksen, klarte en vennegjeng å lage en imponerende rakett med mål om å vinne amatørrakett-konkurransen Carmack Challenge.

8,5 minutter i lufta Heldigvis for oss andre ble det hele fanget opp med en rekke kameraer, blant annet ett innebygd i selve raketten.

Raketten, som veier 145 kilo og er åtte meter lang, ble skutt opp fra Black Rock-ørkenen i Nevada. I videoen ser man ørkenen bli mindre og mindre.

Qu8k-raketten landet på jorda fem kilometer fra stedet den ble skutt opp etter 8,5 minutter i lufta.

Glippet på krav Derek Deville håper nå å vinne Carmack-konkurransen, men et av kravene der er å ha GPS-data fra over 30 000 meter, men til tross for at de hadde fire ulike GPS-systemer, ble ingen det ikke registrert.

HØYT: Amatør-raketten nådde en høyde på 36 880 meter på bare 92 sekunder. Foto: YouTube
HØYT: Amatør-raketten nådde en høyde på 36 880 meter på bare 92 sekunder. Foto: YouTube Vis mer

Det betyr at han trolig ikke får være med i konkurransen om nesten 30 000 kroner.

- Vi plukket opp vår posisjon på vei ned, men da var det for seint, sier Deville, som vil levere inn sitt bidrag likevel.

STADIG MINDRE: Black Rock-ørkenen ble stadig mindre i rekordfart da raketten Qu8k ble skutt opp i en hastighet på 3516 kilometer i timen.
STADIG MINDRE: Black Rock-ørkenen ble stadig mindre i rekordfart da raketten Qu8k ble skutt opp i en hastighet på 3516 kilometer i timen. Vis mer