Amatørvideo fanget «Challenger»-katastrofen

Sju mennesker døde da romferja eksploderte 73 sekunder etter start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28. januar benket millioner seg foran TV-en for å følge oppskytingen av romferja «Challenger» fra Cape Canaveral i Florida. Oppskytingen var historisk fordi læreren Christa McAuliffe (37) skulle bli det første «vanlige» menneske i verdensrommet.

Klokka 11.38 lokal tid gikk «Challenger» til værs, under en helt skyfri himmel. Alt så ut til å gå etter planen - helt til ferja plutselig eksploderte, bare 73 sekunder etter start.

Mens fragmenter av Nasas stolthet falt til bakken, ble det klart for så vel TV-seere som vantro tilskuere på bakken at de var blitt vitne til en tragedie - på direkten. Alle de sju astronautene døde, i det som var romfartens verste ulykke.

Sjeldent Hadde ulykken skjedd i dag, ville det vrimlet av amatørvideoer på nettet, fra mobil- og andre håndholdte kameraer. I 1986, derimot, var det langt mellom eierne av private videokameraer, og romfartsorganisasjonen Nasa brukte trolig bare sine egne opptak i etterforskningen av katastrofen.

Denne uka kom det imidlertid fram at sykepleieren Bob Karman filmet eksplosjonen på 80 kilometers avstand, på flyplassen i Orlando. Han har nå digitalisert det gamle VHS-opptaket og offentliggjort det på New Scientists nettsider.

Karman og familien var på vei hjem til Hicksville i delstaten New York, etter et besøk til Disneyland, og skjebnen ville det slik at familiefaren fanget ulykken før de gikk om bord på flyet.

- Følte noe var galt Selv var han ikke klar over at «Challenger» virkelig hadde havarert, da han gikk om bord.

- Etter at jeg hadde filmet, hadde jeg en følelse av at noe var galt, men det var først om bord at piloten bekreftet tragedien, sier han til New Scientist.

På begynnelsen av videoen ses Karmans kone og lille treårige datter - som i dag jobber for New Scientist.

Så vidt det amerikanske magasinet har klart å bringe på det rene, fins det bare ett annet amatøropptak av «Challenger»-havariet - det ble offentliggjort for to år siden og tilhører den pensjonerte optikeren Jack Moss.

Ulykkeskommisjonens rapport konkluderte med at katastrofen, som ble utløst av at den store tanken med flytende drivstoff eksploderte, hovedsakelig kunne tilskrives konstruksjonsfeil på to gummipakninger på en av de ytre faststoffmotorene.

SKULLE BLI HISTORISK: Læreren Christa McAuliffe (37) skulle bli det første «vanlige» menneske i rommet. Isteden døde hun og de seks andre besetningsmedlemmene enten i eksplosjonen eller da besetningskabinen traff havoverflata i høy hastighet. Foto: AP/NASA/SCANPIX
SKULLE BLI HISTORISK: Læreren Christa McAuliffe (37) skulle bli det første «vanlige» menneske i rommet. Isteden døde hun og de seks andre besetningsmedlemmene enten i eksplosjonen eller da besetningskabinen traff havoverflata i høy hastighet. Foto: AP/NASA/SCANPIX Vis mer