Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amazons søke-blemme

Kvinnen søkte etter bøker om abort, men fikk følgende spørsmål tilbake: «Mente du adopsjon?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske nettbokhandelen Amazon ble nylig gjort oppmerksom på en noe uheldig bieffekt av nettstedets hjelpsomhet. En kvinnelig bruker søkte etter bøker om abort da hun like under søkefeltet ble oppmerksom på følgende spørsmål:

«Mente du adopsjon

Søkemotoren foreslår nemlig alternative ord som enten skriftlig eller innholdsmessig ligner på søkeordet. Kvinnen hadde liten sans for Amazons hjelpsomhet, og mandag opplyste Amazon at søkemotoren nå er endret. Kvinner som søker informasjon om abort, skal ikke motta spørsmål om adopsjon eller andre temaer omkring barnefødsel.

- Teknologisk spørsmål 

Selskapet understreker at forslagene til søkeord var et resultat av automatisk teknologi, og at ingen i Amazon har tatt avgjørelsen om å vise spørsmålet. De englske ordene for adopsjon og abort, henholdsvis «adoption» og «abortion», er nesten identiske.

- I dette tilfellet er også ordenes betydning i slekt med hverandre, sier pressetalskvinne Patty Smith til nyhetsbyrået AP.

Personer som tastet inn ordet adopsjon har ikke fått spørsmål om de mente abort. Smith forklarer dette med at flere personer søker etter bøker i kategorien adopsjon etter først å ha søkt etter ordet abort, enn omvendt.

LITT FOR HJELPSOM: Amazon-kundene som søkte etter bøker om abort, ble forespurt om de ikke heller søkte bøker om adopsjon. Amazon.com har nå endret søkemotorens funksjoner. Famsimile: amazon.com
LITT FOR HJELPSOM: Amazon-kundene som søkte etter bøker om abort, ble forespurt om de ikke heller søkte bøker om adopsjon. Amazon.com har nå endret søkemotorens funksjoner. Famsimile: amazon.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!