Ambassade advarer nordmenn mot «spiking» av drinker på Bali

Advarer mot enkelte områder.

TURISTSTED: Kuta på Bali er blant områdene hvor den norske ambassaden ber studenter og andre være aktsomme. Foto:  Anirudh Bhati/Creative commons
TURISTSTED: Kuta på Bali er blant områdene hvor den norske ambassaden ber studenter og andre være aktsomme. Foto: Anirudh Bhati/Creative commonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa Vårt Land kunne i dag fortelle at de har blitt varslet om at norske studenter ved Gateway College på Bali skal ha blitt dopet ned og voldtatt.

Dagbladet har snakket med kilder som kjenner studiemiljøet på Bali. De sier det har vært enkelte saker hvor studenter er blitt utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk, men ingen av kildene ønsker å knytte sakene til studiestedet.

Advarer mot enkelte områder Norges ambassade i Indonesia advarer i sine offisielle sikkerhetsråd mot utsteder i enkelte områder på Bali:

- Vi er kjent med at det forekommer «spiking» (hvor noen fyller oppi naroktika eller alkohol i drinker) på enkelte nattklubber hvorpå ofrene utsettes for ran eller seksuelle overgrep. Spesielt området Kuta på Bali og Gili-øyene på Lombok, hvor mange turister og studenter ferdes, synes å være utsatt. En må derfor utvise særlig aktsomhet dersom man går ut alene.

Ambassaden holder ved starten av hvert semester et informasjonsmøte for ferske studenter.

- Da forteller vi om den politiske situasjonen, og hva som kan være gode forholdsregler når man ferdes i områder som er utsatt, sier ambassadesekretær Kristian Røsjø til Dagbladet.
 
- Vi ber dem vise aktsomhet på enkelte nattklubber i Kuta, og at de må være særlig aktsomme dersom de går ut på byen alene. Vi ber dem gå ut sammen med andre, og at de må passe på hverandre. Det er spesielt området Kuta på Bali vi oppfordrer til å utvise aktsomhet. Bali er generelt et veldig trygt reisemål, sier Røsjø.
 
Ambassaden har bistått i enkelte saker der norske studenter har blitt utsatt for overgrep.

- Vi har en stedlig honorær konsul på Bali, og kan for eksempel bistå i kontakt med politiet samt med å skaffe advokathjelp. Generelt oppfordrer vi om å anmelde forholdet, sier Røsjø.

Voldtekt er tema Sjømannskirken bekrefter at de titt og stadig er i kontakt med unge kvinner som er utsatt for voldtekter eller voldteksforsøk.

- Voldtekter har det vært jevnt, og det har vært tema flere ganger når jeg har møtt studenter, sier Stein Vangen i Sjømannskirken.

Han er ansvarlig for henvendelser i Indonesia og Asia.

- Men det har aldri vært beskrevet som internt overgrep - det har vært eksterne personer som har forgrepet seg på studenter. At noen blir dopet, er en problemstilling enten det er i Hammerfest, Bergen eller på Bali. Alle vet de må passe på drinkene sine. Det har skjedd, at folk har ment de ble dopa mot sin vilje.

Kjenner ikke til voldtektssaker Eirik Gismervik, daglig leder i Gateway Education, sier til Dagbladet at de ikke kjenner til noen anmeldte voldtekter av deres studenter de siste årene.

- Gateway har ikke hatt anmeldte voldtekter på Bali den tiden våre nåværende ansatte har vært der, de siste 6-7 årene, sier Gismervik.

Han sier det kan være saker de ikke kjenner til.

- Vi har rutiner internt for oppfølgning, og hvis en av våre studenter melder i fra til oss så skal det følges opp. Har det vært svikt i konkrete saker, skal vi se på det, sier Gismervik.

Han sier han ikke kjenner detaljene i anklagene som er formidlet til kunnskapsdepartementet av den anonyme varsleren som Vårt Land refererer.

Gateway College tilbyr i dag åtte ulike studier på Bali, blant annet idrett, personlig trener og ex.phil/ex-fac, men dette er trolig det siste året de tilbyr studier der, som følge av innskrenkingen av støtte til «badestudier» fra kunnskapsdepartementet.