Ambassade-ansatte i Cuba ble syke av mystisk lyd - nå er den lekket

Beskrives som gresshopper.

UBEHAGELIG LYD: Den amerikanske marinen undersøker nå lydopptaket som høres inne på den amerikanske ambassaden i USA. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået AP har fått tak i lydopptak fra ambassaden i Cuba der flere ansatte skal ha blitt syke etter «spesifikke angrep», blant dem en høyfrekvent lyd.

Lydopptaket er sendt til den amerikanske marinen for analysering. Opptaket beskrives som lyden av flere gresshopper, men på et mye høyere toneleie.

Minst 21 amerikanske diplomater og familiene deres skal ha fått skader under opphold på Cuba. Enkelte har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre har fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Det er store variasjoner i symptomene fra person til person, noe som gjør det enda vanskeligere å finne årsaken. En av teoriene er at skadene skyldes en skjult akustisk enhet som har sendt ut en slik høyfrekvent lyd.

Lyden skal ifølge AP ikke være skadelig når den lyttes til via telefoner eller datamaskiner. Hvilke enheter lyden har blitt spilt gjennom i Cuba, er ukjent. Det er heller ikke kjent om denne lyden og de fysiske skadene amerikanerne har blitt påført, har en sammenheng. Ifølge ansatte ble lyden spilt av på et ekstremt høyt volum.

Cuba har benektet noen som helst skyld i disse «angrepene». Landets utenriksminister Bruno Rodriguez sa for få uker siden at cubanske myndigheter ikke har funnet bevis som kan knytte symptomene til et angrep utenfra.

USA har hjemkalt over halvparten av sine ambassadeansatte og fraråder alle amerikanere mot å reise til Cuba.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer