Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassaden åpner i morgen

Stengt i Riga også i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske ambassaden i Latvias hovedstad Riga åpnes igjen onsdag etter å ha vært stengt av frykt for terroranslag. Forskere har vanskeligheter med å forklare truslene.

Ambassaden var stengt mandag og tirsdag.

- Vi tar sikte på å gjenåpne onsdag på bakgrunn av en vurdering av den konkrete trusselen mot ambassaden, sier Cathrine Andersen, talskvinne i UD.

UD vil ikke bekrefte eller avkrefte meldingene om det var en islamistisk gruppe som fremsatte truslene.

Ifølge NRK stammer truslene fra en person som skal ha tilknytning til organisasjonen Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av mulla Krekar.

Vedkommende har oppholdt seg i Finland, men skal nå sitte fengslet i Estland.

Ingen forklaring

Forskere og utenrikspolitiske eksperter som NTB har vært i kontakt med, har ingen klar formening om hvorfor truslene er rettet mot den norske ambassaden i Latvia.

- Vi er ikke kjent med at radikale islamistiske grupper opererer i Baltikum. Men det er blitt kjent at et Ansar al-Islam-nettverk i Italia har vurdert å etablere seg i østeuropeiske land, sier Petter Nesser, terrorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

- Hvorfor trusler mot Norges ambassade i Latvia?

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Jeg kan bare spekulere i at tidspunktet henger sammen med presidentvalget i USA, og at truslene rammer Norge og Latvia fordi vi er allierte av USA, sier Nesser.

Det latviske nyhetsbyrået LETA melder at truslene ble rettet både mot den norske ambassaden i Riga, pluss et kjøpesenter og et offentlig selskap i landet.

Opprettet av Krekar

Den islamistiske gruppen Ansar al-Islam ble etablert av mulla Krekar og Abdullah al-Shafi i 2001.

Finsk fjernsyn meldte for to uker siden av Krekar skal ha gitt penger til en finsk islamistgruppe.

Den finske kurderen Abdoulmajid Hakki sa i et intervju med kringkastingen Yles at det finnes en aktiv islamistgruppe i Finland med rundt 30 medlemmer.

Ifølge Hakki var medlemmene i gruppen i Norge i fjor og hentet penger hos mulla Krekar, som de hevder fortsatt er Ansar al-Islams leder.

Ifølge Hakki hentet tre av medlemmene mellom 8.000 og 9.000 euro (om lag 65.000-74.000 kroner) hos Krekar.

Den finske kurderen fortalte videre at han gjennom kontaktene sine i det kurdiske miljøet i Finland har fått vite at islamistgruppen mottar ordrer direkte fra Krekar eller hans underordnede.

Krekar har blankt avvist alle beskyldningene, som han kaller latterlige og useriøse.

(NTB)

ÅPNER IGJEN: Fra i morgen går ting som normalt ved den norske ambassaden i Riga.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media