Ambassaden avlyste 17. mai-feiring: - Veldig skuffet

- I år blir det altså ikke vifting av norske flagg, gåing i tog mens vi synger «Ja, vi elsker», skriver mor.

SKUFFET: Jorge (9) og Pablo (6) kledd i sine nye bunader. De ble skuffet over å ikke kunne feire nasjonaldagen på ambassaden, men bunaden skal på uansett! Foto: Privat
SKUFFET: Jorge (9) og Pablo (6) kledd i sine nye bunader. De ble skuffet over å ikke kunne feire nasjonaldagen på ambassaden, men bunaden skal på uansett! Foto: PrivatVis mer

Mens barnetogene går gjennom norske byer, og folk spiser iskrem eller popper champagnen, er det også mange forventningsfulle nordmenn i utlandet som feirer nasjonaldagen vår.

Blant dem som hadde gledet seg til å ta del i feiringen i Madrid i Spania, er Marte Helene Mellbye. Skuffelsen ble derfor stor da hun fant ut at ambassaden ikke arrangerte noen 17. mai-feiring i år.

- Vi nærmer oss 17. mai og jeg ventet som vanlig på en invitasjon til å feire nasjonaldagen hos den norske ambassadøren i Madrid sammen med mange andre nordmenn. Forskrekkelsen ble stor da jeg fikk høre at i år blir det ingen feiring, skrev hun i et Facebook-innlegg noen dager før nasjonaldagen.

- I år blir det altså ikke vifting av norske flagg, gåing i tog mens vi synger «Ja, vi elsker», og spiser is og pølser, skrev hun videre.

Var klare for feiring

I 24 år har Mellbye bodd i Madrid, helt siden hun reiste dit for å jobbe som au pair for en norsk familie.

- Faren i familien var førstesekretær i ambassaden. Så vidt jeg vet har ambassaden alltid hatt et 17. mai-arrangement, sier hun til Dagbladet.

Mellbye forteller at det har vært 17. mai-feiringer i ambassadørens residens de siste ti åra, hvor mange deltar.

- Det har vært veldig barnevennlige arrangementer med hoppeslott, is og pølser. I år har det ikke vært noen offisiell kommunikasjon om at denne festen ikke blir noe av.

MADRID: «Når man bor langt hjemmefra, så føler man at det er ekstra viktig å ta vare på norske tradisjoner, og hva er vel ikke mer norsk enn å feire 17. mai,» spør Mellbye. Foto: Privat
MADRID: «Når man bor langt hjemmefra, så føler man at det er ekstra viktig å ta vare på norske tradisjoner, og hva er vel ikke mer norsk enn å feire 17. mai,» spør Mellbye. Foto: Privat Vis mer

- Trist

Hennes to sønner, Jorge (9) og Pablo (6), ble veldig skuffet over at de ikke kunne dra på 17. mai-markering, ikledd bunadene de nettopp har fått.

- Det er flere nordmenn jeg kjenner her som har fått besøk av familie fra Norge, som hadde tenkt seg på ambassadens 17. mai fest. Det er mange som er irriterte.

- Hjertet mitt blør mest for ungene, jeg er veldig skuffet på deres vegne, legger hun til.

Mellbye har fått høre at ambassadens budsjett angivelig skal være årsaken.

- Jeg synes det er trist at ambassaden ikke tar seg råd til en 17. mai-fest for de mange nordmennene som bor i Madrid, sier hun.

Mellbye la også det samme innlegget på Twitter, og her har ambassadens offisielle Twitter-konto svart henne:

«Kjære Pablo, Jorge og Marte, Gratulerer med dagen! Så fint at dere har lyst til å feire 17. mai også i Madrid. Dessverre hadde ikke ambassaden mulighet til å ha noe arrangement i år. Håper dere gjør noe annet hyggelig sammen!»

Tradisjon

17. mai-feiring er en viktig tradisjon for Mellbye, som ønsker at barna skal få ta del i nasjonalfølelsen. Hun er ikke fornøyd med ambassadens prioriteringer.

FEIRING: Far og sønn på vei til 17.mai-feiring i 2016. Foto: Privat
FEIRING: Far og sønn på vei til 17.mai-feiring i 2016. Foto: Privat Vis mer

- Dette er en av tradisjonene som jeg vil gi videre til barna mine, vi er jo veldig patriotiske, vi nordmenn.

- Vi er jo små ambassadører, vi som bor i utlandet og snakker varmt om Norge, legger hun til.

Den norske nasjonaldagen er også viktig for hennes spanske samboer, Raul:

- Mine barn hygger seg med norske tradisjoner flere ganger i året, men nasjonaldagen er de spesielt glad i. (...) Jeg håper at mine barn, hvor enn de er, kan feire denne dagen med stolthet og entusiasme - slik som de har gjort fram til nå.

Fest hos ambassaden ble det altså ikke. Men feiring blir det uansett - med eller uten ambassaden på laget. Familien skal feire med flere norsk-spanske familier denne ettermiddagen.

Og de to guttene deres, de skal få på seg de nye bunadene sine.

- Store kostnader

Per Bardalen Wiggen, pressetalsperson ved Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at det hvert år er en rekke 17. mai-arrangementer i Spania arrangert av norske foreninger og blant annet de sju norske sjømannskirkene i Spania.

- I Madrid har ambassaden gjerne hatt en mottakelse for spanske kontakter og internasjonale gjester, der også nordmenn bosatt i Madrid har vært invitert. Etter statlig regelverk kan representasjonsmidler normalt bare brukes når det er utenlandske gjester til stede.

Hovedformålet med utenriksstasjonenes representasjonsvirksomhet er å knytte forbindelser med personer i tjenestelandet som kan være av betydning for løsning av utenrikstjenestens oppgaver.

- I lys av de store kostnadene ved en 17. mai-mottagelse må ambassaden vurdere hvordan dette målet best kan nås med de midlene den har. Det vil også måtte vurderes til neste år, sier Wiggen.

Ifølge Wiggen gikk ambassaden tidlig i februar ut med informasjon til Nordmannsforbundet i Madrid om at det ikke ville bli avholdt Nasjonaldagsmottagelse i år, slik at de ville ha tid til arrangere et eget arrangement.

- Ambassaden har notert seg at noen norske borgere i Madrid er skuffet, og har lagt ut en 17. mai-hilsen på twitter til de som har uttalt seg der, sier han.