Ambassaden ba politiet om å skjule agent-identitet

De amerikanske ambassaden ba politiet om å skjule identiteten på en ansatt som kom i basketak med en drosjesjåfør i 2006.

MINIMUM I GRÅSONEN: Den amerikanske ambassadens aktivitet blir beskrevet som «minimum i gråsonen» i interne politinotater. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
MINIMUM I GRÅSONEN: Den amerikanske ambassadens aktivitet blir beskrevet som «minimum i gråsonen» i interne politinotater. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram i ett av de mange bakgrunnsdokumentene som er lagt fram i kjølvannet av justisminister Knut Storbergets redegjørelse om overvåkningsskandalen i ettermiddag.

Notatet er skrevet av politioverbetjent Morten Skagen til politiinspektør Johan Fredriksen den 8. november 2006.

Her går det fram at ambassaden ønsker at politiet skal skjule identiteten på en person som jobber i det politioverbetjenten kaller «observasjonsgruppen» ved ambassaden:

«Det foreligger en anmeldelse hvor en av de som tilhører denne gruppen er blitt påkjørt av en drosje. Det ble ingen skader på personen, men det ble et basketak mellom han og drosjesjåføren. Politiet kom til stedet, og drosjesjåføren ble anmeldt og fratatt førerkortet i denne saken. I ettertid har ambassaden spurt undertegnede om det var mulig å få holdt skjult identiteten på personen som jobber for den amerikanske ambassade i saken.

Svaret jeg gav var: NEI».

Hemmelige scootere I det samme notatet går det også fram at sikkerhetssjef ved den amerikanske ambassaden Shioban Leonard har rettet en forespørsel om mulighet for å gå til innkjøp av mopeder uten at de ble registrert på ambassaden.

«Svaret hun fikk var at dette måtte hun ta opp med rette trafikkstasjon/biltilsyn.»

Politioverbetjenten avslutter brevet med å si at han ønsker å bringe denne «observasjonsgruppen» opp til ledelsens vurdering.

Saken ble deretter tatt videre av politiinspektør Johan Fredriksen, som mottok notatet. En uke etter skriver Fredriksen selv et notat, til visepolitimester Roger Andresen, der han anmoder om at aktiviteten til «observasjonsgruppen» tas opp til nøye vurdering:

«Spesifikke saker indikerer også at ambassaden har en operativ tjeneste uten at jeg konkret kan synliggjøre grensene for deres operasjonsområde. Totalt sett er det grunn til å anta at de minimum opererer i en gråsone i forhold til hva som kan aksepteres».

På lavere nivå Notatene førte til et møte mellom Oslopolitiet, politidirektoratet (POD) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- I forlengelsen av dette møtet tok politidirektoratet saken opp med UD, sier politiinspektør Johan Fredriksen til Dagbladet.

Politidirektoratet og diplomatseksjonen i utenriksdepartementet holdt møter om saken 4. og 14 januar 2007. Da ble konklusjonen at UD ville ha mer konkret informasjon før de eventuelt kunne ta kontakt med den amerikanske ambassaden om saken.

Saken sparkes med det tilbake til politiet uten at politiske myndigheter får kjennskap om saken.

I den grad Oslo politidistrikt skulle avdekke nye forhold av betydning «søkes dette løst på et lavere nivå».

Ifølge Johan Fredriksen har det ikke vært noen slike nye forhold å melde om.

- Fra midten av 2007 og til i dag er vi fornøyde med samarbeidet med den amerikanske ambassaden, sier Fredriksen.

SLO ALARM: I 2006 sa politiinspektør Johan Fredriksen fra om at den amerikanske ambassadens aktiviteter måtte «tas opp til nøye vurdering». Foto: Heiko Junge / Scanpix
SLO ALARM: I 2006 sa politiinspektør Johan Fredriksen fra om at den amerikanske ambassadens aktiviteter måtte «tas opp til nøye vurdering». Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer