Ambassaden glemte å fjerne øvingsbombe

Førte til full evakuering og bombefrykt i Oslo.

BILEN: Bilen, som førte til en omfattende evakuering grunnet en «mistenkelig gjenstand», ble sluppet inn den første porten ved USAs ambassade, men ble stående bak en hevbar barriere. Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet
BILEN: Bilen, som førte til en omfattende evakuering grunnet en «mistenkelig gjenstand», ble sluppet inn den første porten ved USAs ambassade, men ble stående bak en hevbar barriere. Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjenstanden som forårsaket en storstilt politiaksjon og evakuering rundt USAs ambassade i Oslo var plassert der av dem selv.

- Det var ei øvingsbombe som ambassadepersonellet glemte under bilen, opplyser Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Den falske bomba ble brukt under en terrorøvelse nylig, og er nå tatt hånd om av Oslo-politiets bombegruppe.
Bilen, en norskregistrert Ford som tilhører noen ved ambassaden, ble stanset av deres egne sikkerhetsfolk, etter at den hadde passert den første, ytre porten. Den ble deretter ble stående bak en stor barriere som kan heves og senkes i bakken.

Det var klokka 11.22 Oslo-politiet ble varslet om den mistenkelige gjenstanden, og sperret av et område i en radius på 500 meter fra ambassaden. All kollektivtrafikk ble stanset i området, og massive mengder personell fra nødetatene sto klare.

Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet
Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet Vis mer

- Dette er standard tiltak i forhold til en mulig bilbombe, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding, og legger til:

- Oslo politidistrikt beklager konsekvensene dette har medført, men måtte håndtere situasjonen som reell.

Politiets innsatsleder på stedet, Lasse Alver, sier at ledelsen i Oslo-politiet og ambassaden skal følge opp saken.

Bilen tilhørte ambassaden. Ingen er pågrepet etter aksjonen, sier innsatslederen.

Klokken 13.35 - to timer etter at alarmen gikk - meldte Oslo-politiet på Twitter at gjenstanden var bekreftet ufarlig, og at alle sperringer opphørte med umiddelbar virkning. Innsatsleder Alver er fornøyd med deres innsats under hendelsen.

- Det tok litt tid før de oppdaget at det var falsk alarm, men det er alltid en utfordring å få sperret av så store områder og å få undersøkt sånt på en sikrest mulig måte, sier innsatslederen.

SIKKERHETSSONE: Politiet opprettet en sikkerhetsradius på 500 meter fra ambassaden. Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet
SIKKERHETSSONE: Politiet opprettet en sikkerhetsradius på 500 meter fra ambassaden. Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer