Ambassaden i Oslo går rundt Trumps forbud

Etter Trumps bannlysning av pride-flagget på flaggstanga, finner amerikanske ambassader kreative løsninger på å vise støtte til pride-måneden.

PRIDE: Den amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo i går. Foto: Øistein Monsen
PRIDE: Den amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo i går. Foto: Øistein MonsenVis mer

For en måned siden kom Det Hvite Hus med et forbud til de amerikanske ambassadene om å flagge med regnbueflagget på flaggstangen, nå har flere ambassader funnet andre løsninger på å vise støtte.

Må søke om tillatelse

Forbudet går ut på at amerikanske ambassader ikke får henge pride-flagget på flaggstanga. Tidligere år har amerikanske ambassader hatt som en rutine å heise regnbueflagget, ifølge BBC. Men i år måtte de søke om tillatelse fra det amerikanske utenriksdepartementet, som avviste forespørslene.

Minst fire amerikanske ambassader, i Israel, Tyskland, Brasil og Lativa, ble nektet tillatelse til å reise pride-flagget, ifølge The Guardian.

Til tross for forbudet har noen ambassader en løsning, blant annet ambassadene i Seoul i Sør-Korea og Chennai i India har hengt store pride-flagg på bygningene. Ambassaden i Dehli har blitt dekket av regnbuefargede lys.

BBC bemerker seg også at den amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo har et pride-flagg hengende på bygningen.

USAs ambassade i Oslo har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

- Pride er veldig viktig å markere

Curt Rice, rektor ved Oslo MET, gikk tidligere denne uka ut på Facebook og kritiserte forbudet til Det Hvite Hus. Han syntes det er kjempefint at ambassaden i Oslo bruker pride-flagget.

- Jeg tar det som et tegn på at de lokale ansatte på ambassaden ønsker å markere pride, og det syntes jeg er veldig fint. Pride er veldig viktig å markere og det er nettopp et slikt forbud som understreker viktigheten av at vi samles, at vi er synlige, og at vi viser at hele befolkningen må få lov til å bli kjærester med hvem de vil.

Rice er svært misfornøyd med forbudet til Trump.

- Men jeg syntes det fremdeles er smålig av det amerikanske utenriksdepartementet å forby pride-flagget på flaggstang, fordi de har hatt lov til dette før. Dette gjenspeiler det offentlige verdigrunnlaget til Trump. Jeg syntes det er fint at ambassadene trosser Trump, det vil jeg gi dem ros for.

Amerikansk flagg på flaggstanga

På torsdag hevdet visepresident Mike Pence at forbudet er riktig beslutning.

Han sa også at det ikke var noen restriksjoner på å ha flagget andre steder på bygningen.

- Vi er stolte over å kunne tjene hver amerikaner, men når det gjelder den amerikanske flaggstanga og den amerikanske ambassaden, skal et amerikansk flagg flagges.

Pence, som er en evangelisk kristen, har tidligere gått ut mot homofilt ekteskap og har en historie for å støtte anti-LHBT-samfunn.

- Ikke bedre med Trump ved makten

Ingvild Endestad, leder i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, sier at det er ikke overraskende at Trump ikke er for de skeives rettigheter.

- Og dette er et større problem enn flagget i seg selv. Det ville egentlig vært mer sjokkerende om han oppmuntret til flagging.

Hun mener at med Trump ved makten så har det ikke blitt noe bedre for de skeives rettigheter.

- I valgkampen sin brukte han jo pride-flagget for å lokke til seg stemmer, men bak dette flagget var det ingen rettigheter.

Annerkjente pride-måneden

I år ble president Donald Trump den første republikanske presidenten til å anerkjenne pride-måneden, ifølge Business Insider.

31. mai la han følgende melding ut på Twitter:

«Når vi feirer LHBT pride-måneden og anerkjenner de fremragende bidragene LHBT-folk har gjort til vår store nasjon, la oss også stå i solidaritet med de mange LHBT-personene som bor i land over hele verden som straffer, fengsler og til og med utfører dødsstraff på grunnlag av deres seksuelle orientering».

Presidenten annonserte også at administrasjonen lanserer et globalt initiativ for å avkriminalisere homoseksualitet, og han inviterte «alle nasjoner» til å bli med.

Trump-administrasjonen ble raskt kritisert for å snakke ut om støtte av pride-måneden av LHBT-rettighetsgrupper og aktivister som følte at presidentens uttrykk for solidaritet var en forekomst av ord over handlinger.