Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassaden i Riga stengt

Ambassaden i Riga stengt av frykt for terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske ambassaden i Riga i Latvia er stengt i dag på grunn av terrorfare.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, har en organisasjon kommet med truslene.

Kilder ved Constitutional Protection Bureau i Riga sier at situasjonen er under kontroll og at det ikke er noen grunn til frykt.

Islamister bak truslene

Krists Leskalns ved presseavdelingen i Innenriksdepartementet sier til Dagbladet.no at det er kommet trusler fra en islamistisk gruppering.

- Jeg kan ikke gi deg noen navn, fordi det kan ødelegge for etterforskningen. Vi fikk informasjon om trusler mot forskjellige objekter forrige mandag og jobbet med det i forrige uke, sier Leskalns. Flere lands etterretningsnettverk har utvekslet informasjonen som latviske myndigheter nå jobber med.

Nettavisen melder at islamister truer norske interesser i Latvia. Leskalns vil ikke bekrefte at det er norske interesser som er truet.

Norske myndigheter har lagt fullstendig lokk på saken og vil ikke ut med detaljer om hvorfor ambassaden er stengt.

- Det er basert på en vurdering av hele situasjonen, sier Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet. Utenriksdepartementet ble kjent med truselene før helga og bestemte allerede da at Riga-ambassaden skulle holdes stengt i dag.

Klepsvik vil ikke si noe konkret om hva slags trusler som har kommet eller hvordan ambassaden har blitt oppmerksom på truslene.

- Det har jeg ingen forutsetning for å si noe om. Men det er av en slik karakter at vi velger å holde stengt i dag, sier han.

Den norske ambassaden ligger i Gamlebyen i Riga. Det er ikke flere ambassader i bygget. Ambassaden har 10-12 medarbeidere, hvorav seks er norske. Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med ambassadør Nils Olav Stava i morgentimene.

Politidepartementet i Riga vil ikke kommentere saken.

- Kontakt ambassaden din. Vi har ikke kontakt med aviser, sier en kvinne på telefonen.

Det er usikkert når ambassaden åpner igjen.

Amerikansk advarsel til egne borgere

På lørdag gikk amerikansk UD ut og advarte amerikanske borgere i Norden og på Baltikum. Advarselen gjelder alle amerikanere i området, både fastboende og reisende. Bakgrunnen for advarselen er «trusselinformasjon», men det amerikanske utenriksdepartementet konkretiserer ikke nærmere hva slags informasjon, eller hva slags trusler, det er snakk om.

Amerikanske UD, gjennom

USAs ambassade i Latvia

og i

Finland

, oppfordrer amerikanske borgere i nordiske og baltiske land til å være særlig forsiktige i shoppingsentre og kommunikasjonsknutepunkter.

- USAs utenriksdepartement ønsker å advare amerikanske borgere som bor i eller reiser gjennom den nordisk/baltiske regionen, og ber alle amerikanske borgere i nordiske og baltiske land om å være på vakt, heter det i kunngjøringen fra den amerikanske ambassaden i Helsingfors.

Amerikansk UD melder at de overvåker situasjonen og vil endre advarselen hvis de finner grunn til å gjøre det.

USAs ambassade i Norge har ikke lagt ut en tilsvarende advarsel på sin hjemmeside, men nøyer seg med en generell advarsel rettet til alle amerikanere i utlandet.

Også USAs ambassade Latvias hovedstad Riga har oppfordret amerikanske borgere til å holde seg unna shoppingsentra og trafikknutepunkter.

Fredag skjerpet politiet i Latvia vaktholdet rundt utenlandske ambassader, etter å ha mottatt advarsler om mulige terrorangrep fra USA, Estland og Norge, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

ADVARER: Den amerikanske ambassaden i Norge ber på generelt grunnlag amerikanere om å være oppmerksomme på mulige trusler. I Finland og Latvia advares amerikanske borgere mot nye trusler.
STENGT:</B> Ambassaden i Riga er stengt i dag på grunn av trusler. Ingen vil si noe om hva slags trusler som er rettet mot ambassaden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media