Ambassaden oppretter kriseteam i Tokyo

Og UD fraråder nå reiser til Japan.

KRISETEAM: 
Den norske ambassadens kriseteam i Tokyo sitter nesten kontinuerlig samlet for å koordinere innsatsen for nordmenn i et kriserammet Japan. Mandag kveld bestod teamet av fra venstre: sjømannsprest Rune Birkeland, Tor Dahlstrøm, Per Wiggen, ambassadør Arne Walther og Rune Jensen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KRISETEAM: Den norske ambassadens kriseteam i Tokyo sitter nesten kontinuerlig samlet for å koordinere innsatsen for nordmenn i et kriserammet Japan. Mandag kveld bestod teamet av fra venstre: sjømannsprest Rune Birkeland, Tor Dahlstrøm, Per Wiggen, ambassadør Arne Walther og Rune Jensen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til nå har det gjeldende norske - og nordiske - reiserådet gått ut på å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de hardest rammede områdene nordøst for Tokyo.

Men fra i dag av fraråder UD reise til eller opphold i Japan. Norske borgere oppfordres til å følge råd fra lokale myndigheter og se etter oppdatert informasjon på hjemmesiden til ambassaden i Tokyo.

Rådet knyttes til den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverkene, opplyser UD.

- Fortløpende vurdering - Vi har situasjonen i Japan til fortløpende vurdering, og har vurdert det dit hen at vi råder folk til ikke å reise til eller oppholde seg i Japan, opplyser UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

- Hvilke vurderinger ligger til grunn for det nye reiserådet? Betyr dette at det nå anses som direkte farlig å oppholde seg i landet?

- Vi vil ikke sette egne merkelapper på situasjonen - men dette er et klart signal om at vi finner det riktig for norske borgere ikke å oppholde seg i landet, sier Elsebutangen.

- Fins det nå noen enda sterkere ordlyd i tilfelle ytterligere eskalering av krisen?

- Det måtte i så fall være evakuering fra Japan. Foreløpig er det ikke snakk om det.

- Hva skal i så fall til for at det skal skje?

- Det bygger på en helhetsvurdering.Vi er i løpende kontakt med bl.a. japanske myndigheter, andre nordiske land og Strålevernet. Det samlede bildet vil ligge til grunn for et eventuelt nytt reiseråd.

- Når vil et nytt reiseråd eventuelt komme?

- Vi har en fortløpende vurdering, sier Elsebutangen.

VIL HJEM: 
Norske Essy Altoma og kjæresten Masahiro Furuko vil ikke lenger være i Tokyo. Begge reiser snarlig ut av Japan. I ettermiddag var de sammen med et 30-tall nordmenn i den norske ambassaden i Tokyo for å få informasjon om atomkrisen i Japan. Høyere radioaktive strålingsnivåer ble i dag tidlig målt i den japanske hovedstaden.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL HJEM: Norske Essy Altoma og kjæresten Masahiro Furuko vil ikke lenger være i Tokyo. Begge reiser snarlig ut av Japan. I ettermiddag var de sammen med et 30-tall nordmenn i den norske ambassaden i Tokyo for å få informasjon om atomkrisen i Japan. Høyere radioaktive strålingsnivåer ble i dag tidlig målt i den japanske hovedstaden. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Reiseråd endres når de må, og vi er i en katastrofe under utvikling, sier ambassadør Arne Walther til NTB.

Kriseteam Den norske ambassaden i Tokyo har i dag arrangert et informasjonsmøte for nordmenn i Japan. På møtet fikk de norske råd om hva de bør gjøre, og hvordan de skal kunne følge med i utviklingen i landet, melder NTB.

Ambassaden har også opprettet et kriseteam, og har allerede fått forsterkninger fra Oslo, fra Shanghai og Beijing.

I morgen skal det dessuten komme flere eksperter, blant annet fra Statens strålevern, til Tokyo for å bistå det faste personellet.

Egen atomekspert Ambassaden har også Per Christer Lund, som er ekspert på atomspørsmål.

Han sier ifølge Aftenposten at situasjonen er uoversiktlig, og at det nå ikke er mulig å gi spesielle råd om hvordan folk bør opptre.

Over 350 nordmenn er registrert i Japan, og alle er i god behold etter skjelvet og tsunamien.

Nødsekker Ifølge Aftenposten har ambassaden også pakket nødsekker med hjelm, lommelykt, batterier, vann og mat, som man raskt kan få med seg om det skulle være nødvendig å evakuere til parker eller skoler der det er forberedt nødsentraler.

Løpende registreringer i Tokyo viser uvanlig høye registreringer av radioaktiv stråling fra kjernekraftkatastrofen 250 kilometer lenger nord, og dette skaper tilløp til panikk i den japanske hovedstaden.

TV-kanalen NHK meldte ved 07-tiden norsk tid - 15 i Japan - om radioaktive målinger i lufta i Tokyo som er 22 ganger høyere enn vanlig.

VED AMBASSADEN: 
Sjømannsprest Rune Birkeland er på plass ved den norske ambassaden i Tokyo og er en del av kriseteamet som nesten kontinuerlig er samlet for å koordinere innsatsen for nordmenn i et kriserammet Japan. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VED AMBASSADEN: Sjømannsprest Rune Birkeland er på plass ved den norske ambassaden i Tokyo og er en del av kriseteamet som nesten kontinuerlig er samlet for å koordinere innsatsen for nordmenn i et kriserammet Japan. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer