Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassaden sa at Simen (16) og Sigurd Køhn (45) var på vei til et sykehus. Det stemte ikke.

Familien Køhn har flere ganger fått beskjed om at far og sønn kan være i live, og har de siste dagene beveget seg mellom lettelse og fortvilelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sigurd og Simen Køhn står fortsatt på lista til sykehuset i Phang-nga. Bak navnene deres står «injured». Men far og sønn ligger ikke på sykehuset.

-  Det er så mye kaos. Problemet vårt er at de eksisterer på listene, men de er ikke på sykehuset, sier broren til Sigurd, Ivar Køhn, til Dagbladet.

Sigurd, Simen og Heidi Køhn var på ferie i Khao Lak da flodbølga kom. Heidi kom fra det med små skader, men ingen vet sikkert hvordan det har gått med Sigurd og Simen.

Gir DNA

Dagbladet møter Ivar Køhn på Sentrum politistasjon i Oslo. Han har fått beskjed om å møte opp på denne politistasjonen for å gi sitt DNA, slik at det kan brukes til eventuell identifisering. På stasjonen var politiet uforberedt, og de to blir bedt om å fylle ut et skjema på hva de vil anmelde.

-  Dette er betegnende på hvordan alt har vært. Det er hele tida masse små ting som ikke fungerer, som vi må forholde oss til, sier han.

Sa det var få hardt skadde

-  Søndag kveld hadde vi ennå ikke forstått hvor ille det var. Både reiseselskapene og myndighetene var optimistiske og sa at det var få hardt skadde nordmenn. Det var bare en emosjonell Hans-Wilhelm Steinfeld som fortalte på tv-en at alt var så ille, sier Ivar Køhn.

 HOS POLITIET:  Ivar Køhn, bror av Sigurd Køhn og onkel til Simen Køhn, på Sentrum politistasjon i Oslo i går for å melde de to savnet. Foto: Sveinung Uddu Ystad
HOS POLITIET: Ivar Køhn, bror av Sigurd Køhn og onkel til Simen Køhn, på Sentrum politistasjon i Oslo i går for å melde de to savnet. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Mandag morgen ble det klart at situasjonen var langt mer alvorlig, men igjen ble familien beroliget.

-  Vi fant Heidi, Sigurd og Simen på lista over skadde personer som lå på sykehus. Vi ble beroliget, men da vi på formiddagen fikk tak i Heidi, visste hun ingenting om Sigurd og Simen. Da skjønte vi at vi ikke kunne stole på listene, sier Ivar. Etter mange telefoner til UD uten å få kontakt satte familien i gang sine egne undersøkelser.

Bestemte seg for å dra

Gjennom kjente i Thailand og sykehuset fikk de høre at Sigurd og Simen ikke lå på sykehuset likevel, men at de skulle ha vært der. Sykehuset mente de kunne ha blitt fraktet til Bangkok.

Familien ringte UD og fortalte siste nytt, og forsøkte å få konstatert at de var i Bangkok. Det klarte de ikke, og familien bestemte seg for å dra til Thailand selv.

-  Tirsdag morgen hadde vi ennå ikke fått kontakt med dem, og vi var fortvilet igjen. Faren og datteren bestemte seg for å dra ned, men da fikk familien en telefon om at ambassaden opplyste at Sigurd og Simen var på vei til Bangkok, sier Ivar.

Reisen ble avlyst, men bare for noen timer. Samme ettermiddag kom nedturen. Sigurd og Simen var ikke på sykehus i Bangkok heller.

-  Informasjonen fra ambassaden var feil. Det var informasjonen vi hadde til gitt til UD som hadde gått i ring. Vi hadde fremdeles ikke fått kontakt med dem, og alt var egentlig kaos. Problemet var at vi ikke kunne stole på de opplysningene vi fikk fra myndighetene, og heller ikke på at den informasjonen vi ga til dem, kom fram til riktig person, sier Ivar Køhn.

Kommer hjem

Far, Arild Nilsen og dro tirsdag ettermiddag nedover til Thailand for å hjelpe Heidi Køhn med å lete etter de to savnede. Uten hell.

-  De fikk hjelp av politimannen Odd Asbjørn Johansen til å sjekke alle lister og sykehus uten å finne dem. Men fortsatt står de to på sykehusets liste, og fortsatt ringer hjelpsomme mennesker og sier at de har funnet de to på nettopp denne lista, sier Ivar Køhn.

-  Jeg skjønner at dette er blitt en umulig oppgave for myndighetene, men de bør gå gjennom rutinene sine. De har ikke gjort det enklere å være pårørende, sier han.

Ivar Køhn mener mye av problemet har vært at UD vil skåne folk mot tragedien.

-  De virker som om de ikke vil fortelle oss hvor ille dette faktisk er. Det er å lure oss. Myndighetene burde vært mer profesjonelle, og fortalt oss hvordan situasjonen var, helt fra begynnelsen av. Jeg skjønner at de vil at vi skal holde motet oppe, men det hadde vært bedre om de var litt mer realistiske. Så kan vi selv velge om vi vil fortsette å håpe, sier Ivar Køhn til Dagbladet.

FAR OG SØNN: Sigurd Køhn med sønnen Simen på armen under Quart-festivalen i Kristiansand i 2001. Foto: Sveinung Uddu Ystad
PLAKATEN: Etterlysning ved sykehuset i Phuket - Sigurd og Simen Køhn blant mange, mange andre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media