Ambassaden tømt

BEOGRAD (Dagbladet): I går morges fikk Norges ambassadør i Beograd ordre om å forlate Jugoslavia, og kl. 14.00 var ambassadør Jon A. Gaarder på vei ut av landet. I dag er hele ambassaden tom og stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av noen hektiske formiddagstimer pakket ambassaden. Sakene ble stuet ned i diplomatpostsekker og lastet inn i ambassadørens bil før avreise.

- Det er selvfølgelig trist å dra, men samtidig er det i denne situasjonen et viktig signal at ambassadens virksomhet reduseres til et absolutt minimum, sier ambassadør Jon A. Gaarder til Dagbladet.

Han forlot Beograd for å dra til Zagreb sammen med sin sekretær Snezana Marcovic og hennes lille sønn Demian.

- Nato avgjør

Så snart Gaarder har bragt dokumentene fra Beograd i sikkerhet til den norske ambassaden i Zagreb, planlegger han å dra ned til en liten by ved grensa til Jugoslavia. Derfra kan han raskt reise tilbake til Beograd hvis situasjonen endrer seg.

Tilbake i ambassaden var da bare førstesekretær Olav Nils Thue, og kansellist Sylvia R. Schmidt Gerbitz. Men seint i går fikk også disse to ordre om å forlate ambassaden og byen.

Fly innstilt

  • Den britiske ambassaden evakuerte også sitt personell i går, og har bare en minimumsbemanning igjen.
  • Den tyske ambassaden evakuerte imidlertid alt personell, og stengte ambassaden og diplomatenes boliger.
  • USA, som tidligere har evakuert storparten av diplomatene og deres familier, anbefalte i går også alle amerikanske statsborgere som oppholder seg i den serbiske delen av Bosnia om å forlate landet.
    Det britiske flyselskapet British Airways har stanset alle ruter til Beograd. De siste vestlige diplomatene fra det internasjonale observatørkorpset i Kosovo forlot også landet i går, og reiste til Makedonia.
    I dag er det bare en håndfull nordmenn tilbake i Beograd i Jugoslavia. Foruten pressefolk er det bare en norsklærer ved universitetet og en student.