Ambassaden venter på Ali

Den norske ambassaden i Teheran ventet i formiddag på at den utviste Ali Roberto Mozzafar skulle dukke opp for å hente penger som overføres til ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ali ringte i totida i går og avtalte at han skulle komme innen stengetid klokka ett norsk tid, sier charges d'affaires Carl Wibye til NTB.

Ifølge Wibye var det ingenting som tydet på at Ali var arrestert, slik hans norske verge Angelika Gutsch van der Bijl hevder.

- Det forbauser oss å høre det. Vi snakket med ham i går og spurte konkret om han var arrestert. Det svarte han benektende på, sier Wibye.

- Vanligvis skjer arrestasjon av tilbakevendende iranere med en gang dersom de blir anholdt. De blir tatt til side i passkontrollen. Vi har aldri hørt om noen som kunne ringe etter at de var arrestert, sier han.

Wibye visste ikke hvor Ali oppholdt seg tirsdag formiddag, men antok at han var på frifot og ikke led noen nød, siden været var godt og varmt. Han gikk ut fra at han var i kontakt med venner, kjente eller familie, men understreket at han bare spekulerte.

Wibye stiller seg også svært undrende til påstander om at Ali skulle stilles for retten allerede torsdag.

- Det er iransk nyttår torsdag og en muslimsk helligdag fredag, og da er det iallfall intet som foregår. En rettssak ville først bli aktuell på lørdag, sier han.

Wibye sier det kan tenkes at Ali får en mindre bot for å ha reist ulovlig ut av landet, slik det er vanlig.

Ambassaden vil først og fremst være behjelpelig med pengeoverføringen, men Wibye sier de også vil spørre Ali om han har noen problemer og om det er noe ambassaden kan hjelpe ham med.

Ambassaden har ikke oppnådd kontakt med Alis familie, trass i at det er sendt en rekke brev og telegrammer. Wibye sier at familien unngår kontakt eller hevder at den ikke er familie.

Det er ikke gjort forsøk på personlig kontakt, siden ambassaden bare består av to personer og det ikke er gitt instruks om å gjøre slike forsøk.