Ambassader mye viktigere enn folket

Oslo-politiet er i økonomisk krise. Så å si konkurs. Taperne er publikum, som bevisst nedprioriteres. I et hemmelig notat kommer ordens- og patruljetjeneste først på sjetteplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politistasjonssjef Stein A. Hustad ved Sentrum politistasjon, som står bak notatet, vil ikke uttale seg om verken prioriteringer, mannskapssituasjonen eller den økonomiske ståa i Oslo-politiet.

- Generelt kan jeg si: Jeg gjør så godt jeg kan, med de ressursene jeg til enhver tid har tilgjengelig. Opplysningene er taushetsbelagt, derfor kan jeg ikke si noe mer, sier Hustad.

Publikum ikke viktig

Oslo-politiet er så å si konkurs og har pøst ut penger til overtid.

Etter at Riksrevisjonen og Arbeidstilsynet grep inn, er det i prinsippet slutt med all overtid. Det har ført til at Oslo-politiet ikke makter å utføre oppgavene de er pålagt.

Dagbladet har fått tilgang til et hemmeligstemplet notat som arbeidslederne ved Sentrum politistasjon til enhver tid må forholde seg til: Uansett skal vaktholdet rundt ambassadene ha første prioritet.

Deretter skal Oslos eneste døgnåpne politivakt bemannes. Uttransportering av asylsøkere, framstilling og transport av varetektsfanger og vakthold ved Stortinget skal rg prioriteres foran vanlig ordenstjeneste og patruljering i Oslo sentrum.

Dramatisk nedskjæring

Visepolitimester Roger Andresen bekrefter at man er nødt til å foreta stramme prioriteringer. Han sier: - Vi har fått pålegg av Riksrevisjonen om å redusere bruken av overtid. På grunn av at vi er pålagt en rekke oppgaver, og at vi må redusere bruken av overtid dramatisk, vil det være færre patruljer i Oslo sentrum enn vanlig.

DAGBLADET AVSLØRER

Her er prioriteringslista:

1) Vakthold ved ambassadene

2) Bemanne Oslos eneste døgnåpne politivakt

3) Uttransportering av asylsøkere

4) Framstilling/transport av varetektsfanger

5) Vakthold for Stortinget

6) Ordenstjeneste/patruljering i Oslo sentrum

Denne prioriteringslista ble tidligere i år laget av ledelsen ved Sentrum politistasjon. Den stående ordren er at direktivene - prioriteringene i det hemmelige notatet - til enhver tid skal følges.

Dette betyr at det er viktigere å ha vakthold ved ambassader, bemanne politivakta, uttransportere asylsøkere, transportere varetektsfanger og holde vakt på Stortinget, enn å patruljere og sikre at Oslo sentrum er et trygt sted å oppholde seg for publikum. Fra denne uka er Sentrum politistasjon fritatt for vakthold i retten og transport av varetektsfanger.

- Likevel mener vi at vi gjør det så godt som mulig, ut ifra de forutsetninger vi har. Politiet forøker å opprettholde bemanningen i helgene, sier han.

I fjor høst satset politiet ekstraressurser i Oslo sentrum og brukte om lag 1,2 millioner kroner på overtid for å bekjempe kriminalitet i julebordssesongen. Stasjonssjef Hustad sa da til Dagbladet at satsingen var vellykket, og at kriminaliteten i Oslo sentrum faktisk gikk ned i fjor høst.

I år er virkeligheten motsatt.

Dagbladet har konfrontert visepolitimesteren med at bare én patrulje var satt opp i Oslo sentrum denne helga. Kort etter kom kontrameldingen. Overtidsmidler ble bevilget, og Sentrum politistasjon skal likevel ha tre patruljer i Oslos gater denne helga.

HØYESTE PRIORITET: Vakthold ved ambassader, som ved den amerikanske ambassaden på Drammensveien i Oslo, står øverst på lista over politiets viktigste gjøremål.