Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassadeterroren svekker Romney

Mitt Romney prøvde å skåre politiske poeng på demonstrasjonene utenfor USAs ambassader i Midtøsten. Men da amerikanske diplomater ble drept fikk han utspillet sitt tilbake som en boomerang.

IKKE REFLEKTERT: Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney ville drive valgkamp på bråket ved USAs ambassader i Midtøsten. Men han har fått kritikk for at utspillet ikke var tilstrekkelig reflektert. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
IKKE REFLEKTERT: Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney ville drive valgkamp på bråket ved USAs ambassader i Midtøsten. Men han har fått kritikk for at utspillet ikke var tilstrekkelig reflektert. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før drapene på ambassadør Chris Steven og tre andre diplomater i Benghazi i Libya natt til i går, kritiserte Mitt Romney president Barack Omama for å være for «soft», og ikke tøff nok overfor det som da bare var demonstrasjoner utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo.

- Skyter først
Etter at de fire diplomatene var drept natt til i går lot ikke Obama seg be to ganger, og sa at Romney hadde en tendens til «å skyte først, og sikte etterpå». Plutselig var utenrikspolitikk øverst på dagsorden i en valgkamp som har vært preget av økonomi og arbeidsplasser.

Det var utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo demonstrasjonene mot den antiislamske filmen «Muslimenes uskyld» begynte onsdag. Filmen var lagt ut på YouTybe i juni, og den amerikanske regjeringen ville understreke at den distansere seg fra innholdet i filmen som har skapt sterke reaksjoner over hele den islamske verden.

Den amerikanske ambassaden i Kairo sendte ut en erklæring der den tok avstand fra innholdet i filmen:

- Ettergivende
- Vi tar sterk avstand fra handlingene til dem som misbruker den universelle retten til å ytre seg, til å såre andres religiøse tro, het det blant annet i uttalelsen som var godkjent i Washington.

Romney mente at innholdet i uttalelsen var ettergivende overfor demonstrantene i Kairo:

- Det er beslektet med å si unnskyld, og jeg tror det var en alvorlig vurderingsfeil, sa Romney.

Etter drapene på de fire diplomatene var Romneys kritikk av Obama plutselig en del av den amerikanske valgkampen, og i går sa Obama dette i det legendariske CBS-programmet «60 minutes»:

Får liten støtte
- Guvernør Romney ser ut til å ha en tendens til å skyte først og sikte etterpå. Og som president er det en av de tingene jeg har lært at du kan ikke gjøre. Du vet, det er viktig for deg å være sikker på at uttalelsene dine er støttet av fakta, og at du har tenkt gjennom ringvirkningene.

Dermed var Romney på defensiven, etter å ha forsøkt å være på offensiven som utenrikspolitiker. Hans forsøk på å presentere seg som statsmann var langt på vei skutt ned.

Romney mener Obama har gjort for lite for å hjelpe fram  den «arabiske revolusjonen». Men i stedet for å starte en debatt om dette, så står Romney ensom tilbake på valplassen, som mannen som kritiserte presidenten og øverstkommanderende på et tidspunkt da nasjonen skulle stå samlet i sorg. Få republikanere har gitt Romney støtte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media