Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassadeterrorist arrestert

Politiet har arrestert palestineren (39) som angrep den iranske ambassaden fredag for ei uke siden. Ifølge politiet skjedde pågripelsen uten dramatikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39-åringens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, bekrefter overfor Dagbladet at klienten ble pågrepet seint onsdag kveld i tilknytning til hjemmet.

- 39-åringen er til foreløpig vurdering ved en psykiatrisk institusjon, forteller forsvareren.

Ihlebæk håper 39-åringen kan bli på institusjonen, og at politiet av den grunn ikke vil framstille mannen for varetektsfengsling.

Torturert

- Det er hans store skrekk, men det virker som om politiet har forståelse for 39-åringens psykiske situasjon. 39-åringen er blitt torturert i libanesisk fengsel, før han kom til Norge, sier Ihlebæk.

Det var fredag at 39-åringen tente på sin egen bil utenfor den iranske ambassaden, etter at han hadde sprøytet pulver fra et brannslokkingsapparat inn i en rom i ambassaden, hvor det lå en mann og sov. Vedkommende ble sendt til Ullevål sykehus, men utskrevet samme ettermiddag.

Palestineren er tre ganger tidligere dømt for trakassering av den israelsk ambassaden, seinest i 1999.

I fjor vår ble han arrestert, etter at han overfor sin psykolog hevdet at skulle drepe alle israelere han kom over, at han skulle skaffe sprengstoff, og at han hadde planer om et væpnet angrep på den israelsk ambassaden.

Sprengte døra

Psykologen valgte å bryte sin taushetsplikt, og politiet ble varslet. 39-åringen satt nærmere to måneder i varetekt, før han ble løslatt. Straffesaken ble berammet til 18. august, men utsatt. Seinere henla politiet saken etter bevisets stilling.

Ifølge Ihlebæk sprengte politiet døra til mannens hjem, da han ble arrestert 4. april i fjor. Politiet har nå sagt seg villig til å erstatte skadene.

39-åringen har gjennom hele 90-tallet vært preget av et glødende hat til israel, både politisk og religiøst. Etter terrortrusslen mot Norge for snart to uker siden skal ha ha skiftet fokus, og blitt USA-vennlig. Dette skal være motivet for aksjonen for ei uke siden.

BILBEVIS: Den pågrepne palestinerens bil etter at han antente den utenfor Irans ambassade
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media