- Ambassadevakter slo demonstranter med batonger

Voldsomme opptøyer under Iran-demo i Stockholm. Flere prøvde å storme ambassaden.

MISTET KONTROLLEN: Det ble svært kaotisk da flere av demonstrantene tok seg inn på området til den iranske ambassaden i Stockholm. Foto: Foto: Maja Suslin / SCANPIX
MISTET KONTROLLEN: Det ble svært kaotisk da flere av demonstrantene tok seg inn på området til den iranske ambassaden i Stockholm. Foto: Foto: Maja Suslin / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Svensk politi måtte tilkalle store forsterkninger etter at en demonstrasjon utenfor Irans ambassade i Stockholm plutselig kom ut av kontroll og ble til voldelige opptøyer i ettermiddag.

Politiet opplyser til svenske medier at flere av de rundt 150 demonstrantene forsøkte å ta seg inn i bygningen.

Flere av demonstrantene var maskerte med finlandshetter og skal ha kastet steiner. Minst én person er pågrepet.

- Slått med lange køller
Ifølge et øyenvitne startet bråket da en gruppe demonstranter klarte å rive ned et gjerde. På innsiden skal ansatte ved ambassaden ha tydd til vold.

- 10-20 demonstranter brøt seg forbi barrikaden og inn på ambassadeområdet. De kom noen innenfra området, dro fram stokker og begynte å slå demonstrantene, sier Roya Hakimnia til Sydsvenskan.se.

Hakimnia er en 24 år gammel legestudent som deltar i demonstrasjonen. Hun hevder at flere personer, både kvinner og menn, ble slått av sikkerhetsvaktene, som ifølge øyenvitnet var svartkledde og hadde slagvåpen hun beskriver som «batonger, men større».

I forkant av stormingen av ambassadeområdet skal flere demonstranter ha utøvd hærverk.

- Noen slo i stykker bilruter og vinduer. Senere brøt denne gruppet ut og stormet inn, sier Hakimnia.

Det har foreløpig ikke kommet uavhengige bekreftelser av 24-åringens skildring av opptøyene, men også andre aktivister hevder overfor SVT.se at blant andre en kvinne ble slått med batonger.

- Helvete brøt løs
Politiet har i flere dager hatt oppsyn med det som fram til klokka 16.40 i dag har vært helt fredelige markeringer ved Irans ambassade.

- Det har vært rolig der i flere dager. Nå brøt helvete løs, sier Janne Hedlund ved stockholmspolitiet til Aftonbladet.se

- Når politiet roper at de er i undertall, er det alvorlig, utdyper hun overfor Expressen.se.

Det skal ha vært kun én politipatrulje på stedet i utgangspunktet, og i over en time forløp demonstrasjonen uten dramatikk. Etter at tjenestemennene slo alarm kom forsterkningene, og like før klokka 17 var det rundt 20 politibiler på stedet, ifølge Expressen.se.

Demonstrasjonen fortsatte etter sammenstøtene, men politiet skal i 18-tida ha kontroll over demonstrantene.

- Nå står demonstrantene på anvist plass, men vi har mannskaper inne på ambassadens område for å forhindre at situasjonen gjentar seg, sa Pontus Sandulf ved politiets operasjonssentral til Svenska Dagbladet.

Det vil trolig bli sett alvorlig på av iranske myndigheter om det er riktig at demonstranter klarte å komme seg inn på området. Samtidig vil det opprøre mange eksiliranere at demonstranter også i utlandet blir slått av iranske sikkerhetsfolk, om det var tilfellet.

Dagbladet.no kommer med mer.

AMPERT: Flere av demonstrantene skal ha kastet blant annet steiner. Foto: SCANPIX
AMPERT: Flere av demonstrantene skal ha kastet blant annet steiner. Foto: SCANPIX Vis mer