Ambassadør innkalt på teppet

Måtte forklare seg til marrokansk UD etter at han lot norsk-marokkanske barn på flukt få bo hos seg.

TOK BARNA UNDER SINE VINGER: Da de norsk-marokkanske barna til den tidligere OL-vinneren Khalid Skah flyktet fra sin far i Marokko, fikk de bo hos hos den norske ambassadøren i Marokko, Bjørn Blokhus. Foto: Torbjørn Grønning
TOK BARNA UNDER SINE VINGER: Da de norsk-marokkanske barna til den tidligere OL-vinneren Khalid Skah flyktet fra sin far i Marokko, fikk de bo hos hos den norske ambassadøren i Marokko, Bjørn Blokhus. Foto: Torbjørn GrønningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den norske ambassadøren i Marokko, Bjørn Blokhus, ble fredag kalt inn på teppet til det marrokanske Utenriksdepartementet for å forklare seg om sin deltakelse i forbindelse med at to norsk-marokkanske barn flyktet fra Marokko til Norge.

- Han ble kalt inn for å forklare seg. Vi har hatt flere møter i forbindelse med denne saken, sier Anders Rikter, pressevakt i UD, til Dagbladet.

Dagbladet skrev i går om at barna til OL-vinneren Khalid Skah flyktet fra sin far i Marokko og hjem til Norge i forrige uke.

- En misforståelse

Ambassadør i Marokko, Bjørn Blokhus, mener det ikke stemmer at han ble halt inn på teppet av marrokansk UD.

- Dette er en misforståelse. Jeg ble ikke kalt inn på teppet, men UD har bedt om oppklaring på en del ting. De ville vite hva som hadde skjedd i forbindelse med barnas flukt. Og det kunne jeg med hånden på hjertet si at jeg ikke visste noe om, sier Bjørn Blokhus til Dagbladet.

Han forklarer at barna, en jente (16) og en gutt (13), bodde hos ham i tre netter etter at de flyktet fra sin far i Marokko.

Ville sikre barna
- Jeg oppfattet at barnas sikkerhet var i fare, og derfor fikk de bo hos meg. Det finnes ikke barnevernsinstitusjoner i Marokko, så det var vanskelig å få myndighetene til å gripe inn overfor barna. Vi gjorde vårt ytterste for å sikre deres sikkerhet, sier Blokhus.

Han oppfattet barna som rolige og beherskede tross den anstrengende situasjonen de var oppe i.

- Det hele gikk veldig fint, barna kjenner meg fra før.

Blokhus har flere ganger vært i kontakt med Skah i Marokko for å forsøke å komme fram til en minnelig løsning i barnefordelingssaken mellom Skah og hans norske ekskone, Anne Cecilie Hopstock. Selv om barnas mor har vunnet foreldreretten gjennom norske rettssystem, er ikke saken ferdigbehandlet i det marokkanske rettssystemet.

Skah har drapstruet både Blokhus og flere andre ambassadeansatte, ifølge Blokhus.

IDRETTSSTJERNE: Khalid Skah bodde i Norge i flere år og var idrettsstjerne før han flyttet med norsk kone og to barn til Marokko. Foto: Ole C, H. THOMASSEN
IDRETTSSTJERNE: Khalid Skah bodde i Norge i flere år og var idrettsstjerne før han flyttet med norsk kone og to barn til Marokko. Foto: Ole C, H. THOMASSEN Vis mer

Støre engasjerer seg
Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde tirsdag en ny samtale med Marokkos utenriksminister Fassi Fihri. Der poengterte han Norges plikt til å beskytte to mindreårige, norske statsborgere som fryktet for sitt liv, melder UD i en pressemelding.

Støre lyttet til den marokkanske utenriksministerens versjon, og de er enige om å holde fortsatt kontakt i saken, ifølge pressemeldingen.

FIKK BARNA TILBAKE: Ekskona til Khalid Skah, Anne Cecilie Hopstock, gleder seg over å ha barna tilbake i Norge. Hun har vunnet retten til barna i det norske rettssystemet. Foto: Tomm W. Christiansen
FIKK BARNA TILBAKE: Ekskona til Khalid Skah, Anne Cecilie Hopstock, gleder seg over å ha barna tilbake i Norge. Hun har vunnet retten til barna i det norske rettssystemet. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer