Ambassadør kalt hjem

Norges ambassadør i Marokko, Arne Aasheim, er kalt hjem til Norge etter at utenriksminister Jan Petersen reagerte på ambassadørens uttalelser i programmet Brennpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Programmet blir sendt på NRK i kveld. Statssekretær Vidar Helgesen fikk se programmet i går, og refererte innholdet til Jan Petersen.

-Aasheim er kalt hjem for å informere oss om sine uttalelser i programmet, sier Eirik Bergesen, informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

NRK Brennpunkt tar i morgen opp norske fiskerinteresser i Vest-Sahara, et område som er under marokkansk okkupasjon. Etter det Dagbladet erfarer kommer Aasheim med synspunkter som går imot norsk offisiell politikk overfor Vest-Sahara.

Norge støtter ikke bedriftsetableringer i Vest-Sahara, og står ved FNs politikk overfor okkuperte områder. Marokko annekterte Vest-Sahara i slutten av 1970-åra, og har vært i konflikt med FN om området siden da.

Støtter mykere linje

Marokko har lenge ønsket å endre internasjonal politikk overfor Vest-Sahara, og Aasheims retorikk blir i Utenriksdepartementet tolket som en støtte til en mykere linje overfor okkupasjonsmakten.
Spesielt skal uttalelsene stå i kontrast til Vidar Helgesens tidligere uttalelser i samme program.

Arne Aasheim har er en erfaren diplomat som har tjenestegjort i flere land i Latin-Amerika. Han var sentral i fredsforhandlingene i Guatemala, som ble undertegnet i Oslo i desember 1996, og har høy anseelse i UD.

Aasheim har også vært involvert i fredssamtaler mellom regjeringsstyrker og opprørsgeriljaen FARC i Colombia.

PÅ TEPPET: Ambassadør Arne Aasheim må forklare seg for Jan Petersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer