Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassadør kalt hjem

Norges ambassadør i Marokko, Arne Aasheim, er kalt hjem til Norge etter at utenriksminister Jan Petersen reagerte på ambassadørens uttalelser i programmet Brennpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programmet blir sendt på NRK i kveld. Statssekretær Vidar Helgesen fikk se programmet i går, og refererte innholdet til Jan Petersen.

-Aasheim er kalt hjem for å informere oss om sine uttalelser i programmet, sier Eirik Bergesen, informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

NRK Brennpunkt tar i morgen opp norske fiskerinteresser i Vest-Sahara, et område som er under marokkansk okkupasjon. Etter det Dagbladet erfarer kommer Aasheim med synspunkter som går imot norsk offisiell politikk overfor Vest-Sahara.

Norge støtter ikke bedriftsetableringer i Vest-Sahara, og står ved FNs politikk overfor okkuperte områder. Marokko annekterte Vest-Sahara i slutten av 1970-åra, og har vært i konflikt med FN om området siden da.

Støtter mykere linje

Marokko har lenge ønsket å endre internasjonal politikk overfor Vest-Sahara, og Aasheims retorikk blir i Utenriksdepartementet tolket som en støtte til en mykere linje overfor okkupasjonsmakten.
Spesielt skal uttalelsene stå i kontrast til Vidar Helgesens tidligere uttalelser i samme program.

Arne Aasheim har er en erfaren diplomat som har tjenestegjort i flere land i Latin-Amerika. Han var sentral i fredsforhandlingene i Guatemala, som ble undertegnet i Oslo i desember 1996, og har høy anseelse i UD.

Aasheim har også vært involvert i fredssamtaler mellom regjeringsstyrker og opprørsgeriljaen FARC i Colombia.

PÅ TEPPET: Ambassadør Arne Aasheim må forklare seg for Jan Petersen.
Hele Norges coronakart