Ambassadør kan bli rettsforfulgt i Danmark

Ifølge justisminister Frank Jensen kan Danmark være forpliktet til å anholde og føre sak mot Israels nye ambassadør Carmi Gillon. Israels utenriksminister Shimon Peres er rystet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det stormer kraftig rundt rundt utnevnelse av israelske Carmi Gillon som ambassadør til Danmark. Nå åpner danskene for at Gillon kan rettsforfølges av danske domstoler.

Rettsforfølges

Israels nyutnevnte ambassadør til Danmark er tidligere sjef for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Beth. Han skal ifølge avisa Jyllands-Posten være ansvarlig for minst 100 tilfeller av tortur mot palestinske fanger, og i Danmark har det rast en politisk storm etter utnevnelsen.

Danmark har ratisfisert FNs torturkonvensjon, og kan derfor være forpliktet til å pågripe Gillon når han ankommer Danmark etter sommeren. Dansk straffelov åpner for å kunne dømme i saker om tortur begått i andre land. Det har justisminister Frank Jensen fastslått i et skriftlig svar til politikerkollega Søren Søndergaard, som ifølge Berlingske Tidende forbereder en politianmeldelse av Gillon.

- Det er meget tilfredsstillende at justisministeren ikke på forhånd utelukker en rettssak mot Gillon, sier Søndergaard til avisa.

Juridiske eksperter har imidlertid hevdet at Gillon vil kunne påberope seg diplomatisk immunitet i henhold til Wienerkonvensjonen. Dette har ikke justisministeren tatt stilling til ennå, skriver Berlingske Tidende.

Iskaldt forhold

Den siste utviklingen i Gillon-saken synes å styre det diplomatiske forholdet mellom Danmark og Irsael mot frysepunktet. At danskene åpner for å rettsforfølge Gillon blir ikke godt mottatt i Israel.

Ifølge avisa Politiken er utenriksminister Shimon Peres fortørnet over Danmark. Peres skal overfor den israelske avisa Ha'aretz ha gitt uttrykk for overraskelse over danske holdninger til utnevnelsen av Carmi Gillon. Peres er rystet over at Danmark vurderer å rettsforfølge den fremtidige ambassadøren, og etterlyser den samme holdningen til PLOs tilstedeværelse i landet.

Berlingske Tidende skriver at Shimon Peres anklager Danmark for dobbeltmoral i en av Israels største aviser, og at han er «meget bekymret» for forholdet mellom de to landene.

Se også:

Peres anklager Norden for dobbeltmoral.

UØNSKET:Israels tidligere sikkerhetssjef Carmi Gillon er ikke særlig velkommen som ambassadør i Københanvn.