Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambassadør mener Bolivia-jentene må få støtte fra Norge

Peker også på behovet for tolk.

BØR FÅ STØTTE: Norges ambassadør i Buenos Aires mener de norske jentene som sitter fengslet i Bolvia bør få fri rettshjelp. Her er Stina Brendemo Hagen (19) og Madeleine Rodriguez (22). Foto: Gunnar Hultgreen
BØR FÅ STØTTE: Norges ambassadør i Buenos Aires mener de norske jentene som sitter fengslet i Bolvia bør få fri rettshjelp. Her er Stina Brendemo Hagen (19) og Madeleine Rodriguez (22). Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rettssaken mot de tre jentene som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 22,5 kilo kokain fra Bolivia starter 11. desember.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, får ikke de tre jentene økonomisk støtte fra norske myndigheter til advokatbistand i Bolivia.

Det har blant annet fått en av de tiltaltes mor til å reagere.

Nå får hun støtte fra Norges ambassadør i Buenos Aires.

Betaler selv
I et brev til advokat Frode Sulland skriver ambassadør Nils Haugtveit at han mener jentene må få økonomisk bistand til å ha forsvarer i rettssaken i Cochabamba.

- Saken viser seg å være mer omfattende enn ambassaden var klar over da den opprinnelige anbefaling om fritt rettsråd ble skrevet, skriver ambassadør Haugtveit i brevet.

Han peker også behovet for kompetente tolker i saken.

- Det er et klart behov for å få sikret advokatbistand for jentene der nede. Bolivia har ingen statlig forsvarerordning, sier advokat for Stina Brendemo Hagens familie, Frode Sulland, til Dagbladet.

Helt siden i fjor høst har familien hatt en boliviansk advokat engasjert. Familien betaler advokaten fra egen lomme.

- Må få støtte
- Det kan ikke fortsette slik, sier Sulland.

LØSLATT, MEN MÅ MØTE: 19-åringen fra Lillesand er ute av varetekt, men er fremdeles tiltalt i den alvorlige narkotiksaken. Foto: Ørjan Ellingvåg
LØSLATT, MEN MÅ MØTE: 19-åringen fra Lillesand er ute av varetekt, men er fremdeles tiltalt i den alvorlige narkotiksaken. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer

Han har derfor, på vegne av familien, sendt en ny søknad til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om fri rettshjelp.

Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som behandler alle slike søknader i landet.

- Sakens alvor og omstendighetene forøvrig taler sterkt for at disse jentene må få støtte til advokat, sier Sulland.

Avgjørende
Han mener den klare uttalelsen fra ambassadøren bør ha mye å si når den nye søknaden skal behandles.

- Dette bør få avgjørende betydning, sier Sulland til Dagbladet.

Rettssaken mot de tre jentene skulle opprinnelig starte i april neste år, men forrige uke ble det klart at saken er framskyndet til desember.

I tillegg til Madeleine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og 19-åringen fra Lillesand, er et norsk tidligere kjærestepar tiltalt i samme sak.

Jenta (21) sitter varetektsfengslet i Norge og drar ikke til Bolivia under rettssaken, mens hennes eks-kjæreste er på flukt fra politiet.

BISTÅR: Advokat Frode Sulland bistår familien til kokaintiltalte Stina Brendemo Hagen (19). Foto: Jacques Hvistendahl
BISTÅR: Advokat Frode Sulland bistår familien til kokaintiltalte Stina Brendemo Hagen (19). Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media