Ambassadør unngår tortur-tiltale

Danmarks justisminister Frank Jensen mente tidligere i dag at landet kunne være forpliktet til å føre sak mot Israels nye ambassadør Carmi Gillon. Nå mener tvert imot Jensen at Gillon har diplomatisk immunitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har stormet kraftig rundt utnevnelsen av israelske Carmi Gillon som ambassadør til Danmark. Tidligere har danskene åpnet for at Gillon kan rettsforfølges av danske domstoler, men i kveld slo justisminister Frank fast at Gillon har diplomatisk immunitet.

Rettsforfølges

Israels nyutnevnte ambassadør til Danmark er tidligere sjef for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Beth. Han skal ifølge avisa Jyllands-Posten være ansvarlig for minst 100 tilfeller av tortur mot palestinske fanger, og i Danmark har det rast en politisk storm etter utnevnelsen.

Danmark har ratifisert FNs torturkonvensjon, og vurderte derfor hvorvidt de var forpliktet til å pågripe Gillon når han ankommer Danmark etter sommeren.

Dansk straffelov åpner for å kunne dømme i saker om tortur begått i andre land. Det fastslo justisminister Frank Jensen i et skriftlig svar til politikerkollega Søren Søndergaard, som ifølge Berlingske Tidende forbereder en politianmeldelse av Gillon.

- Det er meget tilfredsstillende at justisministeren ikke på forhånd utelukker en rettssak mot Gillon, sa Søndergaard til avisa.

Juridiske eksperter har imidlertid hevdet at Gillon vil kunne påberope seg diplomatisk immunitet i henhold til Wienerkonvensjonen. Dette hadde ikke justisministeren tatt stilling til da han uttalte at Danmark kunne være forpliktet til å straffeforfølge ham, skriver Berlingske Tidende.

I kveld ble det imidlertid klart at justisministeren mener den diplomatiske statusen redder Gillon fra en eventuell rettssak.

Iskaldt forhold

De siste dagers utvikling i Gillon-saken har styrt det diplomatiske forholdet mellom Danmark og Irsael mot frysepunktet. At danskene åpnet for å rettsforfølge Gillon ble ikke godt mottatt i Israel.

Ifølge avisa Politiken var utenriksminister Shimon Peres fortørnet over Danmark. Peres skal overfor den israelske avisa Ha'aretz ha gitt uttrykk for overraskelse over danske holdninger til utnevnelsen av Carmi Gillon.

Peres var rystet over at Danmark vurderte å rettsforfølge den framtidige ambassadøren, og etterlyste den samme holdningen til PLOs tilstedeværelse i landet.

Berlingske Tidende skriver at Shimon Peres har anklaget Danmark for dobbeltmoral i en av Israels største aviser, og at han er «meget bekymret» for forholdet mellom de to landene.

Se også:

Peres anklager Norden for dobbeltmoral.

UNNGÅR TILTALE: Carmi Gillon.