Ambisiøs hurragutt

Navn: Trond Giske Alder: 33 Yrke: Statsråd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Giskes ambisjoner står ikke tilbake for hans ferdigheter på piano. Han er en dyktig pianist, svært dyktig, og drømmer om en dag å overføre en politisk stemning like godt som Brahms kan formidle med sin musikk. Det var ikke grunnen til at han var navn nummer to på blokka til Jens, etter Thorbjørn Jagland. Der havnet han fordi han er svært intelligent, har et høyt kunnskapsnivå på en rekke felter, men først og fremst fordi AUF krevde det. Det svekket ikke hans kandidatur at han kommer fra Trondheim og dermed styrker distriktsprofilen.

Søker man den maktpolitiske begrunnelse, finner man den i Stoltenbergs ønske om å kontrollere den interne opposisjon. Giske er fortsatt den mest markerte EU-motstanderen i partiets stortingsgruppe og var en av stifterne av Sosialdemokrater mot EU. I gasskraftsaken er han på linje med ungdomspartiet og miljøbevegelsen. Under krisebehandlingen i forrige uke ble han stoppet av partipisken og tvunget til å stemme mot sin overbevisning.

Trond Giske har aldri skjult sitt ønske om makt. Som nyvalgt AUF-leder i 1992 uttalte han beskjedent at han vil ha makt for å forbedre verden, og av den grunn godt kunne tenkt seg å være president i USA. Han gjør nå liten hemmelighet av at han oppfatter seg som neste generasjons Ap-leder. Slikt har man ikke gjort i tidligere tider i dette partiet, hvor omkvedet har vært at man gjør som partiet vil. Trond G. ser ikke noe galt i at partiet etter hvert gjør som han vil.

Han kan sin Machiavelli: Fortsatt har han et voldsomt nettverk i forhold til AUF, og har ifølge innsidere Dagboka har vært i kontakt med, «sine» folk plassert i alle sentrale verv. Trond Jensrud, partisekretær i Oslo er en av dem, Jostein Moe, som alltid er til stede når Jagland opptrer i partisammenheng, er en annen. Nettverket omfatter også eldre maktbastioner som Gerd-Liv Valla og Grete Knudsen.

Av grunner som allerede er nevnt, blir han verken miljøvernminister eller olje- og energiminister. Hans fremste ønske skal være bistand, men tipsene i går gikk også ut på kirke- og undervisning, hvor han vil være godt kvalifisert. I finanskomiteen, hvor han har sittet i denne sin første stortingsperiode, har han hatt ansvar for alle utdanningssaker.

Han er cand.mag. med fagkretsen sosialøkonomi, statsvitenskap og jus, har livnært seg som dansemusikant og fikk på forrige Ap-landsmøte den vakreste gave en ung, ambisiøs politiker kan tenke seg. For da utropte Thorbjørn Berntsen ham til partiets største politiske talent.