Natos nye generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, vil prioritere krigen i Afghanistan og bedre forholdet til Russland. Han innledet sin første dag på jobb i går ved å si at han vil åpne for samtaler med moderate deler av Taliban. Det er ikke særlig oppsiktsvekkende, fordi både USA og Storbritannia allerede har antydet det samme. Fogh Rasmussens store utfordring blir å møte mistroen den muslimske verden har til dansk politikk generelt, og den tidligere statsministeren spesielt, etter karikaturtegningene av profeten Muhammed i den danske avisa Jyllands-Posten i 2005. Evnen til diplomati vil være avgjørende for bygge ny tillit.
Et bedret forhold til Russland betyr mindre entusiasme for Nato-medlemskap for Georgia og Ukraina, samt at utbygging av amerikanernes rakettskjold forsinkes. Finanskrisa kan godt bli bortforklaringen som trengs. Også her skal det diplomatisk kløkt til for å ikke tråkke på ømme tær. Fogh Rasmussens uforbeholdne støtte til tidligere president George W. Bush og Irak-krigen vil også by på utfordringer. Det er ingen hemmelighet at USAs dominans i Nato, og supermaktas tidligere ønske om å bruke alliansen som en verktøykasse etter eget behov, har vakt irritasjon. Fogh Rasmussens jobb blir å holde alliansen samlet om en felles politikk og gjøre klimaet for samarbeid langt bedre enn det har vært. USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright er utnevnt til å delta i en ekspertgruppe som skal arbeide med å utforme et nytt strategisk dokument for Nato. Det skal bli den bredeste og mest åpne prosess i Natos historie, ifølge den nye sjefen. Han skal selv lede arbeidet som skal sluttføres innen et Nato-toppmøte i Lisboa om halvannet år. Ifølge ham selv er målet at Nato skal gå i bresjen for global sikkerhet. For å få støtte til dette, som blant annet innebærer å bli i Afghanistan til krigen er vunnet og sette inn soldater mot pirater i Aden-bukta, skal generalsekretæren selv reise rundt i Nato-landene og holde folkemøter. Fogh Rasmussen har gitt seg selv og militæralliansen store og kontroversielle utfordringer i de fem åra som kommer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger