Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambjørnsen: - Narkopolitikken en farse

Applauderer Petter Nome - Kampen mot narkotikaen tapte vi for 20 år siden. Narkopolitikken er en rein farse. Og en jævlig dyr en. Milliarder er brukt, uten at det har gitt resultater. Og hvorfor spør ingen de narkomane? De veit best, og de er ikke tanketomme idioter, sier Ingvar Ambjørnsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra sitt hjem i Hamburg applauderer han Petter Nomes forsøk på å blåse liv i en narkotikadebatt som ofte har sporet av, etter heftige fyrop og følelsespregede argumenter.

- Jeg har vært med på å forsøke å debattere emnet i Norge i en årrekke. Jeg tror ikke samfunnet er modent for denne debatten nå, heller. Dessverre.

- Jeg er i all hovedsak enig med Nome. Bortsett fra på ett punkt: Jeg tror ikke på apotekmodellen. Mer på metadonmodellen, med utdeling av faste doser. På den måten slipper de tunge misbrukerne den fornedrelsen prostitusjon eller kriminalitet er, på toppen av et misbruk.

Tysk debatt

I Tyskland er brukerne avkriminalisert. Det betyr at Ambjørnsen fritt kan røyke det han måtte ønske, og bære med seg hasj til eget forbruk.

- I Tyskland debatteres det for tida heftig om man skal gi heroin til dem som er lengst ute, de tyngste misbrukerne. Og i motsetning til i Norge, er representanter for de narkomane trukket inn i debatten. Skulle egentlig bare mangle, sukker Ambjørnsen.

Han forteller om en «kjent» heroin-junkie, med lang fartstid på nåla.

- Han er 50, og har gått på heroin i 30 av dem. Hans bønn lyder: I anstendighetens navn, kan jeg få slippe å løpe gatelangs de siste åra av livet mitt? For ham, og andre tunge brukere, er utdeling av heroin løsningen, mener Ambjørnsen.

- Her er det et viktig og humant argument Nome har.

Dyr og dårlig

Forfatteren, som i en årrekke har fortalt om sin hasjbruk, som nå er helt legal i Hamburg, har ingen patentløsninger å servere for norsk narkopolitikk.

- Vi kan enten fortsette som nå, i rein farsestil. En dyr politikk som ikke hjelper noen. Vi kan gi faen, som nå i praksis, men stoppe noen selgere og noen kilo her og der. Eller vi kan legalisere; ødelegge markedet for narkomafiaen og minske strømmen av heroin til Norge. Det er forbudet som presser opp prisene til et kunstig høyt nivå. Derfor er Norge så attraktivt for kartellene. Her i Hamburg koster heroinen like mye som øl. Narkomafiaen tjener ikke mye her i forhold til i Norge.

Forstår sinnet

- Argumentene ressurssterke mennesker som du og Petter Nome serverer, virker som en rød klut på folk som har sett noen av sine nærmeste gå til grunne i narkohelvetet?

- Ja, og det forstår jeg. De har problemer med å forholde seg til våre argumenter. Men bruk nå ikke det mot oss at vi er oppegående, ressurssterke mennesker! Den argumentasjonen er jeg møkk lei. Det kan ikke brukes imot oss at vi veit noe, og kan noe. Jeg skal hilse og si tullingene har fått snakke nok i denne debatten, tordner Ambjørnsen, sterkt engasjert.

- Ja, jeg blir varm av denne debatten. Og jeg blir forbannet når man unnlater å trekke inn de narkomane sjøl. De har da sikkert en mening, og den bør vi lytte til. Akkurat som vi bør lytte til fagfolk innenfor jus, kriminologi og rettsvesen. Når de våger å si at legalisering kanskje kan være en løsning, er det idioti å overhøre dem. Og på sikt tror jeg på fullt frislipp av narkotikaen. Ikke formelt, men i praksis, slutter Ingvar Ambjørnsen.

Dagbladet 12.januar: "AUF-lederen går imot Nomes narkoutspill".

Dagens leder: "Vi trenger en narkoreform".

STØTTER NOME: - Det er tull å si at vi ikke vil ha flere nye rusmidler. Heroin er ikke noe nytt rusmiddel! Like tilgjengelig som Mills kaviar, og det må norske politikere forholde seg til. De kan stikke hodet i jorda, som nå, eller gjøre noe lurt, sier Ingvar Ambjørnsen. Foto: HANS ARNE VEDLOG
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media