Ambjørnsen raser mot norsk snillisme

HAMBURG (Dagbladet): - Nå må vi sette stopper for ungdom som går i byen med våpen. De må fjernes fra nærmiljøene sine - og vite at kniv eller gun på lomma koster minst. Lag en ny våpenlov, sier forfatteren Ingvar Ambjørnsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den «hvite niggeren» kaster ut en brannfakkel fra dikterhulen i Hamburg, der han daglig holder nærkontakt med norsk virkelighet gjennom radio og Internett: -Temperaturen på gata i det sentrale Oslo har økt voldsomt den siste tida. Og norsk venstreside glimrer med sitt fravær i en ufyselig debatt som stort sett styres fra Carl I.Hagens hjørne av ringen. Det virker helt sykt på meg å holde kjeften, når vi opplever at politiet slipper løs en 16-åring dagen etter at han har stått og skutt med skarpt etter en bil. Begrunnelsen var at han ikke traff! To måneder senere tar gutten livet av et menneske - med et nytt våpen. Dette blir fryktelig feil overfor offeret og hans familie, men sannelig også for drapsmannen og hans folk, sier Ambjørnsen til Dagbladet.

Fryktelig komplisert

Han understreker at det ikke er en ekspert, men en vanlig iakttager som her har noen strøtanker å by på. -Problematikken er fryktelig komplisert. Men noen må jo starte, der en stort sett samlet venstreside holder kollektivt kjeft - særlig om den delen av problemet som handler om innvandrerungdom. Nå holder det ikke lenger å forsvare den øredøvende tausheten med at det alltid har vært ungdomsgjenger og at det ikke er noe nytt i det. Det nye er bevæpningen og viljen til å utøve rå vold.

- Jeg forstår godt at folk som gjennom hele oppveksten daglig får slengt etter seg på gata at de ikke hører hjemme her - fordi de ikke er født med den samme usunne hudfarven som oss norske - tyr sammen i gjenger når de når puberteten. I tillegg til å slite med seksualitet og alle forandringer som oppstår i denne alderen, er de vant til å verbalt forulempet av stupide nordmenn som ikke har bedre ting å drive med enn å bære bensin til bålet. Både for etniske og norske gjenger, er det typisk at medlemmene ofte har vokst opp med minimal voksenkontakt. Eller at de har få eller ingen voksne menn å forholde seg til. Særlig gutter er på søk. Hvor er de, når de ikke er på skolen eller hjemme? De er på gata. Og der har gjengene allerede to generasjoner: De voksne kriminelle som mer enn gjerne opptrer som modelfigurer og narrer de unge til å være løpegutter for seg. Unge under kriminell lavalder blir kynisk utnyttet som narkokurerer. Ikke vanskelig å forstå at folk som hele tiden får

dritt slengt etter seg, lar seg tiltrekke av fart og damer, mye penger og anseelse. Det er en ren katastrofe, når slike gutter får voksne kriminelle som forbilder.

Ny våpenlov

- Vi kan ikke gjøre stort med at unge har en pistol liggende hjemme, for det flyter jo med våpen over alt og alle kan få fatt på et. Vanskelig blir det først når skytteren tas med ut i byen. Før eller senere - og om ikke annet, så i frykt for å «tape ansikt» - kommer de til å bruke den. Når slike typer blir tatt, må vi slå ned på problemet og reagere umiddelbart. Det nytter ikke å sende gutta hjem til mor etter en prat på politikammeret. Og det holder ikke å trekke dem for retten 16 måneder senere. Derfor mener jeg faktisk at det er på tide å få en ny våpenlov med straffer som svir. Slik som det funksjonerer i dag, kan vi tørke oss med hele loven.

- La det være sagt helt klart: Jeg ønsker verken å sette 15-åringer på glattcelle. De hører ikke hjemme i fengsel eller bak låste dører. Men kanskje vi kunne prøve å reflektere i samme banene som ligger til grunn for behandlingen av unge narkomane på Tyrilistiftelsen? Få gutta vekk fra gata med det samme. Sende dem til et sted hvor de blir tatt på alvor og får ansvar. Hvor det blir ventet noe av dem og hvor de har voksne og fornuftige mennesker å forholde seg til. Vi har masser av natur i dette landet, hvor det går an å finne utfordringer og få blåst ut energien. Når det går an å snu 14-16-19-åringer som er på nåla, måtte det også være mulig å hanke opp i folk som havner på voldskarusellen. Når de selv har greid å karre seg på land, kan vi bruke de samme folka til å ta seg av neste kull. Det er ofte karer med full fres på hjernen som havner i uføret. Folk med mange ressurser, hvis de kan utnyttes fornuftig.

Sett grenser

- Hvis vi skal tro på det som gutta selv forteller, kan de ikke selv komme seg ut av runddansen. De taper ansikt, hvis de forlater gjengen. Blir de derimot løftet ut av miljøet og sendt vekk, er det resultat av andres inngrep. Slik kan vi sette grenser.

- Sier den gamle hasjprofeten. Hva ville du selv syns om seks måneder på tømmerhogst, den gangen du fløy rundt og dopa deg i Oslo?

- Vanskelig å si. Jeg var aldri et problem for alle andre. KLART at jeg visste det var ulovlig å ha stoff. Prisen for å bli tatt var ikke Tyrili, men fengsel. Og det var jeg innstilt på å ta med på kjøpet. Men dht har lite å gjøre med denne saken: Våpen er ikke en menneskerett. I dag sitter det guttunger på glattceller og griner over at de har gjort seg selv til drapsmenn. DET må vi gjøre noe med. Vi voksne har ansvar for å gripe inn.

- Det virker tilsynelatende mer provoserende når innvandrerungdom gjør seg skyldig i våpenbruk eller grov vold ?

Brun gørr

- I hvertfall hvis vi skal tro på Carl I.Hagen og den brune gørra hans. Andre generasjon av dem som kom til Norge for å gjøre de jobbene vi ikke selv ville røre ved, har vokst opp under skitzofrene forhold. Verdinormene hjemmefra kan de ikke bruke til noe særlig ute på gata. De sitter i klemma mellom våre forhold og den gamle kulturen. Jeg så et intervju med en fortvilt, pakistansk far med sønnen på tiltalebenken. Mannen spurte seg hva han skulle gjøre og svarte med å si at han måtte sende ungen til Pakistan, når var ferdig med å sone. Hva er det for noe? Gutten er norsk. Faren er pakistansk og kommer fra et land han valgte å forlate for å finne bedre. Nå vil han sende barnet sitt tilbake til et sted som sønnen slett ikke kjenner. Dette beskriver bare hvilke åk som legges på andregenerasjonens skuldre. Jeg tror det vil gå seg til. Statistikk viser jo også at innvandrerungdom ligger på karaktertoppen og sørger for å få seg god utdannelse. Neste generasjon vil få det mye enklere i

landet vårt. Muli-kulti er kommet for å bli! Vi skal ikke gå baklengs for å finne lykken i Carl I. Hagens 1952 eller deromkring.

- Noen kunne bli fristet til å si at nå er også Ambjørnsen blitt gammel og reaksjonær ?

- Vet ikke hva som skulle være reaksjonært med dette. Jeg ønsker å ta disse gutta på alvor. Prøve å høre etter hva de selv preiker om og respektere greiene deres og de såkalte verdinormene gjennnom det jeg hører. Nå nytter nemlig verken taushet eller brunt pissprat lengre, sier Ingvar Ambjørsen.