Ambjørnsens Hamburg

I Hamburg bør du gå. Og gå. Og gå. Slik de gjør, både Ingvar Ambjørnsen og hovedpersonen i Hamburg-romanen hans, «Innocentia Park».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMBURG (Dagbladet): -  Jeg vil råde norske turister til ikke bare å henge rundt i handlegatene ved Hauptbahnhof, sier forfatteren Ingvar Ambjørnsen.

Selvsagt er han blitt Hamburgekspert, etter tjue år i byen.

I norske aviser har han gjerne latt seg avbilde på en kneipe, med et glass øl i nærheten, men Ambjørnsen lever også et liv utendørs.

I fjorårets Ambjørnsen-roman «Innocentia Park», legger hovedpersonen Thomas Mader ut på lange vandringer i Hamburg. Det er spaserturer Ingvar Ambjørnsen kjenner godt. Han er selv en flittig fotgjenger i Hansabyen.

-  Dra opp i Eppendorf. Eller ut i Altona. Det er pulserende bydeler. Du kommer dit på ti minutter med buss eller bane. Heng rundt og sug inn inntrykk. Og sjekk for all del havna!

Kranene ved Elben

Havna er kanskje det aller flotteste ved Hamburg.

Romanfiguren Thomas Mader kan se havna fra kontorvinduene, også når han ikke er på kontoret:

HAVNEBY: Da The Beatles kom til Hamburg, kjente de seg raskt hjemme. Akkurat som Liverpool, er byen bygd opp rundt et travelt elveløp. Foto: Morten Stokkan
HAVNEBY: Da The Beatles kom til Hamburg, kjente de seg raskt hjemme. Akkurat som Liverpool, er byen bygd opp rundt et travelt elveløp. Foto: Morten Stokkan Vis mer

«...det er bare å lukke øynene, så dukker Elben opp, dokkene, den overdimensjonerte metallskogen av kraner, noen ganger tenker jeg trær, skog, andre ganger dinosausskjeletter, imitasjoner av stål som river hull i himmelen, nå disig, men som på vinterstid, om ettermiddagen vinterstid, inntar de mest forunderlige variasjoner fra oransje til sjøgrønn, kongeblå, rød som blod. Og der nede, på den andre siden av Johannissbollwerk, den urbane strandpromedaden med den duvende menneskemengden, de fortøyde fartøyene, flytende restauranter, slepebåter, ferjer...»

-   Begynn ved Alster! Det tar en drøy time å spasere rundt innsjøen, hvis du ikke blir fanget opp av en kafé på veien. Fra Alster kan du også legge løypa opp i «Planten un Blumen» - en fantastisk park. Du kan også gå videre oppover, langs Hamburgs mange kanaler, eller dra ned i havna. Eller opp i Stadtpark, fortsetter forfatteren.

Du skal heller ikke nekte deg muligheten for å lufte skoletysken når du møter folk.

-  Hanseaterne er romslige folk. Jeg opplever Hamburg først og fremst som en åpen og vennlig by, sier Ambjørnsen.

På tysk

Neste år kommer romanen som er oppkalt etter en av byens finere parker, ut på tysk.

Ambjørnsen tror neppe det fører til rystelser i Hamburg, og han regner med at han fortsatt får gå i fred på gata.

-  Det er ikke noe sirkus her nede når jeg slipper ei ny bok. Det er akkurat som jeg vil ha det.

-  Er det noen spesielle steder du vil anbefale, når det gjelder kulturtilbud?

-  Kampnagel (Jarrestr. 20) er et bra sted. Her er det utstillinger, dans, teater og musikk, osv. Fabrik (Barnerstr. 36) er et kult konsertsted. Kjøp OXMOX eller et av de andre bymagasinene. Alt som foregår står oppført der. Og så har byen haugevis med gode kneiper. Men: Du må altså ut av sentrumsgatene, sier Ingvar Ambjørnsen som ikke vil trekke fram noen negative sider ved byen.

-  Det mest positive er kanskje alt det grønne.

Naturen

Anne Braathen - jazzartist og kjent for mange nordmenn fra da hun arbeidet ved det norske konsulatet i byen, er enig med forfatteren.

Hun har bodd lenger enn Ambjørnsen i Hamburg, og har lært å sette pris på naturen i byen:

-  Hamburg er et enormt friluftsområde, med alle parkene, trærne, kanalene. Vi krangler med Berlin om hvem som har flest bruer og kanaler. Både Hamburg og Berlin påstår at de har flere bruer og kanaler enn Amsterdam og Venezia til sammen, sier hun, over en øl og litt mat på kneipen «Legendär» i Eppendorf.

-  Hamburg er så fin å gå i, for du kan ikke gå deg bort. Du har Elben å navigere etter, du har Altern, Binnen- og Aussenalster og du har fjernsynstårnet, som du ser over alt.

Ut på tur

Med start i Eppendorf, kan du for eksempel gå langs Aussenalster inn til byen, under Alsterarkadene og ned Neuer Wall, uten å være noe særlig i berøring med storbyen, ned til havna.

-  I Hamburg må du ha gode sko. Og når du kommer ned i byområdene, må du se opp, for selv om mye ble ødelagt under krigen, så har de klart å bygge opp byen slik det meste så ut før krigen, forteller Anne Braathen.

I havna skal du ta deg god tid:-  Som byromantiker elsker jeg havna i all slags vær, sommer som vinter. Det foregår noe hele tida og man må absolutt ta seg tid til å gå helt ned på pontongene - andungsbrücken. Der er det mange artige små butikker og der må man spise currywurst og drikke Hamburg-øl!

Til havet

-  Hvis man er nede ved havna, og er god til å gå, skal man følge Elben utover, vestover, ut i retning havet. Der skjer det veldig mye. Hele havneområdet bygges ut. Det kommer til å bli et grandiost Aker Brygge - men bare mye større - og det blir fullt av liv, for her blander man kontorer, boliger, restauranter og kulturelle tilbud.

-  Spasér til Övelgönne som er museumshavna i Hamburg. Den er liten og hyggelig, med mange koselige restauranter. Så fortsetter du langs havna ut til Blankenese. Det tar tre timer å gå, men det er verdt turen og det er mye mat og drikke å få underveis. Så kan man ta banen tilbake til Hamburg. Det er en fin tur, for dem som vil ha både kultur og natur.

Ambjørnsens park

-  Andre anbefalinger?

-  Alle gutters drøm er Saturn, de sier det er verdens største elektronikkvarehus. Hvis familier kommer på besøk og mor og far krangler, så er det bare å parkere far på Saturn! Mor vil kanskje trives bedre i bydelen Schanzenviertel, der det er mange spennende, små butikker.

I nnocentia Park, som Ingvar Ambjørnsen skriver om, kan du også besøke.

Parken ligger i Harvestehude, en kort tur med T-banen eller taxi fra sentrum.

Eller i overkommelig gangavstand, om du vil. Parken beskrives i boka som «... en grønn lomme midt i hjertet av Hamburg». «Det er en grei og oversiktlig park. En grønn oval mellom villaene, det tar meg nøyaktig fem minutter å gå rundt den», forteller Thomas Mader i romanen, som er et utmerket reisefølge på Hamburgturen.

PÅ KNEIPE: Anne Braathen humrer når hun leser om Mette-Marit.
SENTRALT: Rådhuset, sett fra Alsterarkaden.
TRIVES: Ingvar Ambjørnsen, her i Innocentia Park. synes Hamburg er åpen og vennlig.