Døde med corona

Ambulanse sendt til feil adresse

Ambulansetjenesten i Kent har fått sterkt kritikk, etter at de ikke klarte å lokalisere coronasyke Steve Cooke.

FÅR KRITIKK: Ambulansetjenesten South East Coast Ambulance Service får kritikk etter at Steve Cooke døde i sitt eget hjem. Foto: Secamb
FÅR KRITIKK: Ambulansetjenesten South East Coast Ambulance Service får kritikk etter at Steve Cooke døde i sitt eget hjem. Foto: Secamb Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Andre juledag i fjor ble britiske Steve Cooke (35) funnet død i sitt eget kjem i Kent.

Ifølge en rapport ringte 35-åringen nødnummeret første juledag, med «ekstreme» pusteproblemer. To dager tidligere hadde han testet positivt på covid-19.

En ambulanse rykket ut 26 minutter etter anropet, men på grunn av kommunikasjonsproblemer ble ambulansepersonellet sendt til feil adresse. De lyktes ikke med å lokalisere Cooke.

Hans eks-kjæreste, Katie Milne, er sterkt kritisk til ambulansetjenestens innsats.

- Han ville uten tvil overlevd om han hadde fått hjelp, sier Milne til BBC.

Slår alarm

Enkelte dødsfall med uklar dødsårsak blir i Storbritannia meldt inn og undersøkt av en såkalt «coroner», som skal sørge for å fastslå en dødsårsak.

Coroner Sonia Hayes uttrykker bekymring etter å ha undersøkt omstendighetene rundt Cookes død.

- Det er etter min oppfatning en risiko for framtidige dødsfall, med mindre noe gjøres, skriver Hayes i rapporten.

Ambulansepersonellet skal ha klart å komme seg inn i boligen de ble sendt til første juledag. Den var tom. Sentralen ble varslet, og Katie Milne ble kontaktet for å avklare hvor 35-åringen befant seg.

DØDE: Coronasmittede Steve Cooke døde i sitt eget hjem i romjula, bare 35 år gammel. Foto: Gofundme
DØDE: Coronasmittede Steve Cooke døde i sitt eget hjem i romjula, bare 35 år gammel. Foto: Gofundme Vis mer

Ifølge rapporten varte anropet rett i overkant av ett minutt. Personen som ringte skal ikke ha opplyst om bakgrunnen for oppringningen, spurt om korrekt adresse, eller fortalt at de ikke klarte å lokalisere Cooke.

Milne skal heller ikke ha fått tid til å svare på spørsmålene hun ble stilt.

Coroner Hayes påpeker også at det opprinnelige nødanropet ikke ble lyttet til på nytt, for å forsøke å fastslå den oppgitte adressen. Der skal han ha oppgitt korrekt adresse, mens ambulansen ble sendt til en adresse om lag fem meter unna.

Dødsårsaken fastslås å være lungebetennelse, som en konsekvens av covid-19-infeksjon.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

- Tas på alvor

Til BBC forteller Milne at hun og Cooke opprinnelig skulle feire jul sammen, med deres felles barn, før han testet positivt på covid-19. De skal ha snakket sammen på telefon bare en time før nødanropet.

- Hvis noen hadde ringt meg tilbake og sagt at de ikke klarte å finne ham, hadde jeg dratt rett bort dit, sier hun.

Hun skal ha antatt at han sov da hun ikke fikk tak i ham på telefonen selv. Dagen etter, da hun innså at telefonen var avslått, dro hun rett bort til boligen, der hun fikk beskjeden om at han var død.

Samme dag som hendelsen skjedde varslet ambulansetjenesten i distriktet om at de var under et press «uten sidestykke». På dette tidspunktet begynte alfa-varianten av coronaviruset, som først ble oppdaget i Kent, å få fotfeste i Storbritannia.

Helseforetaket skal avgi svar på coronerens rapport innen 5. oktober.

I en uttalelse til den britiske kringkasteren sier de følgende:

- Vi tar alle bekymringer fra coroneren på alvor. Vi undersøkte på eget initiativ alle utrykninger til feil adresser allerede før vi mottok denne rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer