Ambulansefolk mangler vaksiner

Men Kjetil og Liban er blant de heldige. Flere venter med å vaksinere seg til kolleger i felten har fått.

ANKOMMER: En kvinne smittet med svineinfluensa ankommer legevakten. Både hun og pleierne er kledd i verneutstyr. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
ANKOMMER: En kvinne smittet med svineinfluensa ankommer legevakten. Både hun og pleierne er kledd i verneutstyr. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Vi har bare fått halvparten av vaksinene vi opprinnelig bestilte, sier avdelingsoverlege Anne-Cathrine Braarud ved ambulansetjenesten i Oslo til Dagbladet.

Blant dem som er mest utsatt for smitte er ambulansepersonell, akuttmottaket, luftambulansen og ansatte i øvrig pasienttransport.

Får ikke vaksiner
Flere kilder sier til Dagbladet at sykehus og institusjoner kan gå tomme for vaksiner til de ansatte i førstelinjetjeneste allerede i dag.

Tillitisvalgt for ambulansepersonellet i Fagforbundet opplever at kolleger ikke får den vaksineringen de etterspør.

- Det er en stadig økende interesse for å bli vaksinert, men samtidig rulles det ikke ut nok vaksinasjoner, sier Hege Hansen til Dagbladet.

Når Ola og Kari Nordmann med svineinfluensa skal hjelpes blir det nok å gjøre, og mange syke blant helspersonell vil raskt ramme resten av samfunnet.

Halvparten
Ambulansesentralen på Oslo legevakt har de etter det Dagbladet kjenner til så langt bare mottatt 40 doser.

Dette dekker bare litt over halvparten av de ansatte. 

- Vi regner med å få flere, sier Braarud.

Kjenner problemet
Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de er kjent med mangelen på vaksiner.

- Denne og forrige uke har vi fått ut 450 000 vaksiner, sier pressetalskvinne Gunhild Wøien ved Folkehelseinstituttet.

- Hvor mange regner dere for å være i risikosonene?

Blant vanlige folk regner vi med 700 000, i tillegg kommer 300 000 helspersonell, sier Wøien, som understreker at alle vil få behandling etter hvert som nye forsyninger kommer inn.

BLANT DE HELDIGE: Paramedic Kjetil og lærling Liban (til høyre) ble vaksinert for svineinfluensa i dag, men mange av kollegene deres er i nærkontakt med smittede uten selv å være vaksinert. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
BLANT DE HELDIGE: Paramedic Kjetil og lærling Liban (til høyre) ble vaksinert for svineinfluensa i dag, men mange av kollegene deres er i nærkontakt med smittede uten selv å være vaksinert. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer