Ambulansefolkene angrer ikke

«Det får være grenser for hva vi skal finne oss i. Mannen virker ruset på stoff.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ambulansesjåførene trodde Ali var ruset på stoff da de ankom åstedet og oppfattet ham som et «ordensproblem». Av hensyn til egen sikkerhet bestemte de seg derfor for å sende ham til legevakta i en politibil, mens de selv kjørte fra stedet og lot den blødende familiefaren ligge på bakken.

Avgjørelsen begrunnes med at det ikke er ambulansepersonellets ansvar å ta seg av utagerende personer.

Dette har, etter det Dagbladet kjenner til, kommet fram under Ullevåls egen gransking av hendelsen som fant sted i Sofienbergparken mandag i forrige uke.

Alvorlig tilstand


Det som skulle bli en fin kveld endte i mareritt for polititolk og nybakt far Ali Haji Mohamed Farah. Etter at fotballspillende ungdommer sparket en ball i retning av hans familie, ba Ali dem om å være forsiktig. Bare et øyeblikk seinere ble han slått i asfalten.

Nå er 37-åringen tilkoblet respirator og ligger i koma på Ullevål universitetssykehus, etter å ha blitt operert for hjerneblødning. Legene frykter varig hjerneskade – taleevne, motorikk og hukommelse er trolig være påvirket når han våkner. Siste nytt om tilstanden i går var at Ali har fått hjernehinnebetennelse.

Men til tross for hans alvorlige tilstand ble Ali oppfattet som beruset og overlatt til politiet av ambulansepersonellet, som forlot stedet etter kort tid.

-Jeg føler at vi gjorde en god vurdering av pasienten og at ingenting tilsa at mannen burde bli innlagt direkte på Ullevål, har en av dem – etter det Dagbladet kjenner til – ytret under den pågående granskingen.

<b> SLÅTT NED I PARKEN:</b> Ambulansefolkene trodde Ali Farah var beruset og angrer ikke på at de etterlot ham i Sofienbergparken. Foto: CAROLINE DREFVELIN
SLÅTT NED I PARKEN: Ambulansefolkene trodde Ali Farah var beruset og angrer ikke på at de etterlot ham i Sofienbergparken. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

I stedet oppfattet de Ali som en beruset mann, som med vilje urinerte på dem selv og på ambulansebilen. Men ambulansepersonellet skal ikke ha hatt en forhistorie på ham.

–Det får være grenser for hva vi skal finne oss i. Mannen virker ruset på stoff, har de sagt.

Selv etter å ha blitt konfrontert med Alis alvorlige tilstand lenge etter hendelsen, sier en av ambulansesjåførene at han ikke ville handlet annerledes i saken som har rystet hele landet.

–Jeg vil ikke under noen omstendighet beklage min beslutning, har en av ambulanse-folkene sagt.

Mannen understreker likevel at han er lei seg for at Alis hjerneblødning ikke ble oppdaget tidligere.

Skal redegjøre
Nå jobber Ullevål universitetssykehus for fullt med å utarbeide en intern rapport om hendelsen. Først når denne rapporten er klar, vil det bli tatt stilling til om ambulansepersonellet har opptrådt kritikkverdig.

Resultatet av den interne granskingen skal først og fremst oversendes Helsetilsynet i Oslo og Akershus, som har opprettet en tilsynssak mot Ullevål sykehus. Likestillings- og diskrimineringsombudet har bedt sykehuset om en redegjørelse for påstander om etnisk diskriminering.

I tillegg skal det danske Muusmann Research & Consulting gjennomføre en ekstern gransking av hendelsen.

<b> DRO UTEN ALI: </b>Ambulansen ville ikke ta med seg Ali Haji Mohamed Farah.
DRO UTEN ALI: Ambulansen ville ikke ta med seg Ali Haji Mohamed Farah. Vis mer

Alis samboer, Kohinoor Nordberg, har gått rettens vei. Hun har anmeldt ambulansepersonellet og politifolkene for tjenesteforsømmelse.

Den ene av de to ambulansesjåførene som var involvert i hendelsen ville i går ikke kommentere saken. Dagbladet lyktes i går kveld ikke å komme i kontakt med den andre av dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer