BLENDET:  Midt på natta den 14. august ble personell om bord i ambulansehelikopteret ved Ålesund sykehus blendet av kraftige laserstråler. - Til alt hell var det ikke pilotene med nattbriller som ble rammet. Det kunne fått fatale følger, sier vaktsjef Trygve Ødegård ved Sunnmøre politikammer til Dagbladet.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
BLENDET: Midt på natta den 14. august ble personell om bord i ambulansehelikopteret ved Ålesund sykehus blendet av kraftige laserstråler. - Til alt hell var det ikke pilotene med nattbriller som ble rammet. Det kunne fått fatale følger, sier vaktsjef Trygve Ødegård ved Sunnmøre politikammer til Dagbladet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DagbladetVis mer

Ambulansehelikopter rammet av laserstråle

- Livsfarlig og i beste fall tankeløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Det sier operasjonsleder Trygve Ødegård ved Sunnmøre politikammer.

Blendet Det var klokken 02.30 natta den 14 .august i år at mannskaper om bord i ambulansehelikopteret ved sykehuset i Ålesund ble truffet av en laserstråle som blendet deler av personellet om bord.

- Dette er noe vi ser svært alvorlig på, sier Ødegård til Dagbladet.

Han er glad for at det ikke var førerne av helikopteret, men annet personell om bord som ble rammet.

Nattbriller - Da kunne det gått riktig galt. Dette er piloter som flyr med nattbriller som forsterker lyset mange ganger. Hadde de blitt truffet av strålen kunne det fått fatale følger.

- Ville det i tillegg vært helseskadelig når en bruker slike briller?

- Det skal jeg ikke mene mye om, men dette er kraftige saker som kan skape alvorlige og livsfarlige situasjoner.

Flere om bord I et ambulansehelikopter er det i tillegg til piloter og pasient også helsepersonell, og det er helsepersonellet om bord som skal ha blitt truffet av strålen.

Kraftig laser - Det er i området like ved sykehuset dette skal ha skjedd, altså i en del av flygingen som skjer lavt over tett boligområde, og det er snakk om kraftigere saker enn en vanlig laserpenn som selges som leketøy.

- Det er altså snakk om mer avansert utstyr?

- Ja. Trolig er dette stråler som har en rekkevidde på opp mot to kilometer. Egentlig forstår jeg ikke formålet med å selge så kraftige laserinstrumenter, sier han.

Statens strålevern har tidligere foreslått et EU-forbud mot salg av slikt utstyr.

Flyger blendet Det er ikke første gang flygere er rammet av tankeløs bruk av laser. I oktober 2008 meldte flere flygere fra om at de var blendet av laserstråler når de skulle lette og lande ved Gardermoen.

Også politiet i Ålesund har tidligere fått meldinger om bruk av laserstråler for å blende både bilister og trafikkflygere på Sunnmøre.

- I 2008 hadde vi et tilfelle der en pilot på vei inn til Ålesund lufthavn Vigra ble blendet av en kraftig stråle. Det samme har skjedd ved Ørsta/Volda Lufthavn Hovden.
I tillegg opplever vi av og til at bilister melder til oss at de er utsatt for blending med laserstråler.

- Dette er alvorlige saker vi vil ha en rask slutt på. Nå blir saken med ambulansehelikopteret etterforsket av Ålesund politistasjon, sier Trygve Ødegård.