Ambulansehelikopteret fikk flynekt

Mannskapet ble tvunget til å hvile og fikk ikke rykke til teltbrannen umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet / Nordlys): Årsaken til at ikke ambulansehelikopteret fra UNN ikke rykket ut til teltbrannen i Salangen umiddelbart var at det ville innebære et brudd på hviletidsbestemmelsene, melder Nordlys.no.

Påtvunget hvile- Ambulansehelikopteret var «utflydd», vi hadde flydd så mye at det ville vært et brudd på dutytidsbestemmelsene. Disse bestemmelsene er absolutte, sier Mads Gilbert ved UNN.

- Vi er pålagt tvungen hvile. Det er alltid ubehagelig å må gå og legge oss fordi vi ikke får fly lenger, sier Gilbert.
Kunne kommet en time før

Sea King-helikopteret fra Bodø var framme på ulykkesstedet klokka 0844 lørdag morgen.

Ambulansehelikopteret fra Tromsø kunne vært framme en time tidligere. Men ambulansehelikopteret hadde ikke hatt mulighet til å ta med seg flere enn to pasienter.

Alarmen gikk klokka 0653 lørdag morgen. Fire ordinære ambulanser ble tilkalt, og første ambulanse var på plass ved veien nedenfor ulykkesstedet klokka 0738. Deretter måtte de kjøre skuter til brannstedet to kilometer unna.

- Påvirket ikke utfallet- Crewet som var på hadde vært på jobb fra klokka 1430 til klokka 0322, det vil si nærmere 13 timer. Det var ingen tvil om at de var nødt til å hvile. Det er en ufravikelig bestemmelse, sier Frank Wilhelmsen, leder i Lufttransport AS.

Wilhelmsen understreker at flysikkerheten må komme først.

Ifølge UNN har ikke det medisinske utfallet for de seks pasientene blitt påvirket av forsinkelsen som oppsto som følge av at ambulansehelikopteret måtte stå på grunn av hviletidsbestemmelsene.

- Brannskader er annerledes enn andre typer skader. Brannskader er rolige i første fase, også kan det eksplodere senere. I en bussulykke ville tidsfaktoren hatt en større betydning, sier Gilbert.

En 55 år gammel mann døde av skadene etter gasseksplosjonen i teltet. En 55 år gammel dame og fire barn ligger kritisk skadd på Haukeland sykehus.