Låste bommer i hyttefelt:

Ambulansen kom så vidt fram

Fjellturen til Runar og Ingvild Aune Steen tok en brå vending da Runar ble akutt syk på fjellet.

SKUMMELT: Ekteparet Runar og Ingvild Aune Steen, fra Sarpsborg, har hytte på Blefjell. De var på tur ved Lifanten da Runar fikk en allergisk reaksjon på vepsestikk. Foto: Privat.
SKUMMELT: Ekteparet Runar og Ingvild Aune Steen, fra Sarpsborg, har hytte på Blefjell. De var på tur ved Lifanten da Runar fikk en allergisk reaksjon på vepsestikk. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Det ble noen dramatiske minutter å vente for familien Steen, da Runar fikk en allergisk reaksjon midt på Blefjell.

En låst bom i hyttefeltet hindret ambulansen i å komme fram, og ambulansen brukte nærmere en halvtime ekstra på å nå fram til Runar.

- Det var noen lange minutter, med en mann som hadde vondt i brystet, som ikke klarte å svelge fordi han var tett i brystet, og som hadde pusteproblemer, sier Ingvild Aune Steen til Dagbladet.

Det var Laagendalsposten som først omtalte saken.

Låst bom

- Runar ble stukket av flere jordveps, og fikk en allergisk reaksjon som førte til at han fikk pustevansker, forteller Steen.

Ingen av dem visste at Runar var allergisk mot vepsestikk. De hadde derfor ikke med seg de rette medisinene på turen, som kunne ha hjulpet.

Insektforsker Frode Ødegaard har tidligere fortalt til Dagbladet at jordvepsen er spesielt slitsom nå i august, og at vi kan forvente en mangedobling i løpet av måneden.

Ingvild Aune Steen forteller at hun ringte 113 med en gang.

Hun skal ha fått beskjed om at Runar måtte ligge helt i ro på bakken til ambulansen kom til stedet. Hun forklarte hvor de befant seg, og beskrev den enkleste reiseveien til området.

GPS-en til ambulansen førte imidlertid nødetaten en annen vei.

Legebilen fra Drammen, som tilfeldigvis var på oppdrag i nærheten i Kongsberg, og som kunne bistå raskest i dette tilfellet, ble møtt av en av de mange bommene på Blefjell.

Bommen var låst, og umulig å komme seg gjennom, og ambulansen var derfor nødt til å kjøre en annen vei for å komme seg opp til Liatoppen Camping, forteller Steen.

- Jeg har bare nøkkel til bommen som fører inn til mitt hyttefelt, og ikke til de andre bommene på Blefjell. Jeg kunne ikke åpne den bommen de først sto fast ved, sier Steen.

Dermed måtte ambulansen kjøre ned fra fjellet og opp en ny vei. Ifølge ambulansetjenesten tok dette omkring 25 minutter lengre tid enn det hadde trengt å ta.

- Burde være påbudt

Steen forteller at det er en hovedbom opp til fjellet som alle må gjennom.

- Derfor skjønner jeg ikke helt argumentet for at alle hyttefeltene må ha bom. Det burde være påbudt å ha en bom hvor utrykningskjøretøy kommer gjennom, sier hun.

Ambulansen kom fram til slutt, og etter tre dager på Kongsberg sykehus var Runar frisk og rask igjen.

- Er du bekymret for å dra på hytta igjen, etter en slik hendelse?

- Det er til ettertanke, det kan bli alvorlig å ligge mange minutter ekstra fordi ambulansen ikke kommer seg forbi låste bommer, sier Steen.

Det finnes ulike bommer som gjør det mulig for utrykningskjøretøy å komme gjennom, men det er ikke alle hyttefelt som har dette. Løsninger er at utrykningskjøretøy kan ringe til bommen fra sitt eget nødnett, som samtidig er sikret mot misbruk ved at det bare kan ringes spesielle nødnettnummeret, skriver Vestre Viken ambulansetjeneste på sine nettsider.

- Grunneiers ansvar

Seksjonsleder for ambulansetjenesten i Vestre Viken, Lillian Solbakken, bekrefter hendelsesforløpet overfor Dagbladet. Hun sier at hun forstår frustrasjonen til Runar og Ingvild Aune Steen.

Solbakken forteller at låste hyttebommer er et problem de har slitt med i mange år, og at det dessverre er noen grunneiere som ikke har tenkt på en løsning for alle nødetatene.

- Jeg har forståelse for at grunneiere har behov for å sette opp en bom, men da er det også deres ansvar å finne en løsning for at nødetatene kan passere, sier Solbakken.

Hun forteller at man for eksempel kan lage en ringe-løsning på elektroniske bommer, eller en nøkkelboks med kode for dem som har tilgang til bommen.

- Det er bare å kontakte oss eller de andre nødetatene for å finne en løsning. Vi er behjelpelige med å veilede for elektroniske løsninger.

Solbakken forteller også at noen grunneiere har satt ut nøkler til lokale nødetater, men at de lokale løsningene ikke fungerer for ambulansetjenesten som dekker et mye større område.

- Jeg tenker også at det er viktig at de som har hytter innenfor en bom har en dialog med eier av bommen, og bidrar til at dette kommer i orden.

- Mer enn tusen bommer

Seksjonslederen sier imidlertid at de merker at det har blitt bedre enn det var.

- Flere tar i bruk gode løsninger, og brannvesenet har for eksempel et system som gjør at bommene kan åpnes elektronisk, men det blir for vanskelig for oss å administrere.

Hun forklarer at et slikt system fordrer at man har oversikt over alle bommer i sitt område.

- Brannvesenet har som regel én kommune å forholde seg til, og vi har ambulanser som går på kryss av kommunegrensene, sier hun.

Ambulansetjenesten i Vestre Viken har hele tidligere Buskerud som sitt nedslagsfelt, fra Hemsedalsfjellet og Hardangervidda i nordvest, til Hurumlandet ved Oslofjorden i sørøst.

- Vi gjorde et overslag for noen år siden, og da fant vi ut at vi har mer enn tusen bommer i vårt nedslagsfelt. Det er ganske mye, sier seksjonslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer