- Ambulansen snudde og gjemte seg bak gatehjørnet

Se videobilder av dramaet på Tøyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Både politiet og ambulansetjenesten har i ettermiddag og kveld gått gjennom hva som faktisk skjedde da familiemedlemmene til en døende kvinne (63) kom i klammeri med politiet på Tøyen i Oslo.

Familien og andre vitner hevder hardnakket at politiet kom før ambulansen, og at dette skapte frustrasjon hos de pårørende. Samtidig har politiet hevdet at ambulansen var på stedet først. Den forklaringen mener politiet fortsatt er riktig.

- Ambulansepersonellet ble møtt av familiemedlemmer som var utagerende og skapte en utrygg situasjon og vi ble tilkalt, sa Oddleif Sveinungsen, vaktleder ved sentralvakta i Oslo-politiet, til Dagbladet i ettermiddag.

Familien og vitnene oppfattet ikke dette. Det kan ha sammenheng med at ambulansen aldri dro helt fram til selve adressen før politiet kom.

Bil med truende folk
- Ambulansen har snudd og stilt seg bak et hjørne etter at de oppfattet situasjonen som truende, sier Sveinungsen.

AMK-sentralen har registrert den første telefonen fra familien klokka 11.31. 11.38 fikk en ambulanse i oppdrag å dra til adressen, og de var i området klokka 11.42. Da tilkalte de politiet, som kom til stedet klokka 11.50, ifølge politiets logg.

Anders Halden, jourhavende ved ambulanse og AMK-avdelingen ved Oslo Universitetssykehus, opplyser at politiet var før ambulansen på selve adressen.

- Vi var i området først, men vi avventet litt i bakgrunnen fordi vi opplevde at det var et trusselbilde. Det passerte en bil med folk som var truende, og sammen med truslene som hadde blitt framsatt over telefon, førte til at ambulansen holdt seg noe tilbake, sier Halden til Dagbladet.

- Det kan altså ha blitt oppfattet at politiet kom først til selve stedet?

- Vi var først i området. Så var politiet først ved døra, for å være helt presis.

Filmet dramaetNabo Steinar Thulin filmet store deler av dramatikken da de pårørende etter den døde kvinnen ble lagt i bakken. Bildene viser deler av det som skjedde.

- Jeg så en mann komme ut fra leiligheten med telefonen i hånden. Han skriker at ambulansen må komme og at de har ventet i 40 minutter. En politibil kom kjørende og mannen løper mot den og roper at han trenger hjelp, sier Thulin til Dagbladet.

FILMET DRAMAET: Steinar Thulin og Elin Nyhus filmet store deler av dramaet på Tøyen i kveld. Foto: HÅKON EIKESDAL
FILMET DRAMAET: Steinar Thulin og Elin Nyhus filmet store deler av dramaet på Tøyen i kveld. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Han forteller at ingenting skjedde og at mannen deretter banket på ruta til politibilen for å bli hørt. Da kjørte politibilen til inngangen og to politimenn la mannen i bakken og satte håndjern på ham, forteller Thulin.

- Mannen som ligger på bakken roper til meg at jeg må filme det som skjer. Da tar jeg opp videokameraet og får med meg at kona hans kommer skrikende ut, og at også hun blir lagt i jern, sier Thulin.

Han mener politiet burde skjønt at de pårørende ikke truet dem, men var desperate etter å få hjelp.

- Jeg så ikke noe håndgemeng mellom pårørende og politi. For meg var det vondt å se hvordan disse menneskene ble behandlet, sier Thulin.

Anmeldt familiemedlemmer
Klokka 11.55 tok politiet seg inn i leiligheten der kvinnen lå døende. Ambulansepersonellet kom like etter, ifølge Halden og Sveinungsen.

- Såvidt vi vet var kvinnen allerede død da ambulansen kom til stedet. Det er vanskelig for meg å si, men jeg kan bare tenke meg at det var en følelse av oppgitthet og sorg, som gjorde at det ble en så hissig situasjon, der de anklagde både politi og ambulansepersonell, sier Sveinungsen.

Familiemedlemmer skal ifølge politiet ha sagt «vi skal drepe dere» til politi- og ambulansepersonell. Familiemedlemmene benekter dette.

Politiet har anmeldt de to familiemedlemmene som ble anholdt på stedet for trusler og vold mot offentlig tjenestemann.

AMK-sentralen opplevde kommunikasjonen med de pårørende som kaotisk og vanskelig.

- Vi fikk altså en innrigning klokka 11.31 fra en mobiltelefon. Det var forholdsvis kaotisk og delvis truende, og til slutt ble det lagt på. Vi ringte opp igjen, og fikk etter hvert avklart situasjonen. Vi iverksatte ambulanseutrykning etter sju minutter, sier Halden.

- Situasjonen fra innringerne hadde vært såpass truende at vi hadde ringt Oslo politidistrikt, som først kom fram med noen enheter. Fra vår side ble det ansett at de ryddet opp i en situasjon på stedet for å gjøre den trygg nok til at vi kunne rykke fram og inn til der hvor pasienten var, og starte vår behandling der på stedet, sier Halden.

- Det var en veldig vanskelig situasjon. De som tok i mot meldingen opplevde det som ubehagelig. Men det var også vanskelig å få gitt hjelpen vi når vi havner i en slik dialogform. Vårt personell på stedet opplevde situasjonen som svært truende, og vi er glad for den bistand som vi fikk på stedet fra politiet.

Går gjennom rutinerHalden opplyser at kvinnen var livløs da de kom inn i leiligheten.

POLITI FØRST PÅ ADRESSEN: Politiet kom først til stedet etter at ambulansen tilkalte dem etter å følt seg truet. Foto: SIRIL K. HERSETH
POLITI FØRST PÅ ADRESSEN: Politiet kom først til stedet etter at ambulansen tilkalte dem etter å følt seg truet. Foto: SIRIL K. HERSETH Vis mer

- Hun ble ikke erklært død før vi hadde forsøkt adekvat behandling, men hun var livløs da vi kom inn, sier Halden.

- Kan de ha reagert med sinne fordi politiet kom til stedet og ikke ambulanse?

- Det kan jeg ikke ha noen mening om.

AMK-sentralen og ambulansetjenesten vil granske hendelsen, uavhengig om det kommer noen formelle klager eller ikke.

- Vi vil gå gjennom rutinene ved vår ambulansesentral og med våre samarbeidende etater, slik at vi også kan se hva vi kan lære av dette, sier Halden.

- Hørte ikke på ossIfølge familiemedlemmene til den døde kvinnen, ringte de etter ambulanse flere ganger, men det var politiet som kom først.

Først etter 40 minutter kom ambulansen, ifølge dem selv.

- Jeg så mor ligge døende på gulvet. Vi hadde ringt tre ganger til ambulansen, men de kom ikke. Utenfor stod politiet, forteller Canan Ucarli (45), datter til den 63-årige kvinnen som døde.

- Mannen min og jeg løp ut. Vi skrek om hjelp og var i sjokk over det som skjedde, sier Canan.

Da ambulansen kom til stedet etter 40 minutter, hadde politiet allerede vært der i rundt 20 minutter, forteller familien, som opprinnelig er fra Tyrkia.

- Politiet parkerte rett utenfor døren vår, og det var ingen ambulanse der. Jeg visst at det hastet for svigermor, og ropte til dem at de måtte komme og hjelpe oss. De hørte ikke på meg, sier Fedai Ucarli.

Sønnen til den av døde kvinnen, Kutlauy Tulum, forteller at også han ringte ambulanse.

- Jeg fortalte dem at det gjaldt hjertestans og at det hastet. Likevel brukte de 40 minutter på å komme seg dit. Det er helt fryktelig at min mor ikke fikk hjelp raskere, sier Tulum.

OPPRØRTE: Svigersønn Fedai Ucarli, sønn Kutluay Tulum og datter Canan Ucarli til den avdøde kvinnen sier de aldri drapstruet politi- og ambulansepersonell. De forteller at de ringte ambulanse tre ganger, men at det var politiet som kom. Da ble de lagt i bakken, forteller de pårørende. Foto: HÅKON EIKESDAL
OPPRØRTE: Svigersønn Fedai Ucarli, sønn Kutluay Tulum og datter Canan Ucarli til den avdøde kvinnen sier de aldri drapstruet politi- og ambulansepersonell. De forteller at de ringte ambulanse tre ganger, men at det var politiet som kom. Da ble de lagt i bakken, forteller de pårørende. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer