- Ambulansepersonale beruset på vakt

TROMSØ (Dagbladet): Da kommunelege Britt Iren Skeide påtraff det ene mannskapet synlig beruset rett før han skulle på vakt, brøt Måsøy kommune tvert med Arctic Ambulanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde under ett døgn etter at selskapets konsesjon hadde trådt i kraft.

Det framgår av en konfidensiell rapport som ordfører Ingalill Olsen har oversendt Statens helsetilsyn.

Arctic Ambulanse overtok fra nyttår ambulansekonsesjonene i kommunene Måsøy, Nordkapp og Loppa.

Mindre enn ett døgn seinere brøt Måsøy med Arctic Ambulanse og gjeninnsatte sitt gamle selskap. Dagbladet vet at årsaken til den unike handlingen er fyll.

Ifølge kommunens rapport stilte Arctic Ambulanse med et personale på fire ved overtakelsen nyttårskvelden - én mindre enn forutsatt.

To av de fire var ukvalifiserte. Den tredje var utdannet, men hadde ikke jobbet i ambulanse på to år. Da ble han sagt opp av sin forrige arbeidsgiver, Akershus Ambulanse.

Full hjemme

Den fjerde var utdannet, men manglet kompetanse på kommunens hjertestartermaskin. Erstatteren etter fjerdemann stilte, ifølge rapporten, til tjeneste i beruset tilstand.

Kommunelege Britt Iren Skeide ble kontaktet av erstatteren klokka 15 første nyttårsdag. Han meddelte da at han var klar til å gå på vakt. Kommunelegen ba ham innfinne seg på legekontoret, noe vedkommende nektet. Kommunelegen kjørte da til vedkommendes bopel. Her skal hun ha påtruffet en sterkt beruset sjåfør. Dermed måtte den opprinnelige fjerdemannen i teamet fortsette utover vakten sin.

Nektet prøve

Klokka 21 skal erstatteren ha meldt at han var i stand til å gå på jobb. Kommunelegen mente det fortsatt luktet av ham, og ba om å få ta blodprøve. Dette skal mannen ha nektet.

Klokka 22 meldte den opprinnelige fjerdemannen seg for kommunelegen. Han leverte inn hjertestartermaskinen og vedgikk at han ikke hadde autorisasjon til å bruke den. En halvtime seinere gjeninnsatte ordfører Ingalill Olsen det gamle ambulansemannskapet - med bakgrunn i nødrett.

- Alt jeg kan si, er at vi vurderte situasjonen som så alvorlig at vi brukte nødrett, sier ordfører Olsen. Hun vil ikke kommentere innholdet i rapporten. Nå overlater hun til Statens helsetilsyn å avgjøre hva som skal skje:

- Hvis de kan godta det som har skjedd i Måsøy, ja da er alt lov innen norsk helsevesen. Sunn fornuft tilsier at helsetilsynet vil støtte oss - ikke Arctic Ambulanse og Finnmark fylkeskommune.

Olsen mener at situasjonen gikk fra å være kritisk til å bli en nødssituasjon.

GJENINNSATT PÅ FLEKKEN: Kommunelege i Målsøy, Britt Iren Skeide, skal ha knepet en av de ansatte i Arctic Ambulanse i sterkt beruset tilstand da han skulle på vakt. Dermed gjeninnsatte kommunen Lars Olsen (t.v) og Stein Erik Simensen fra det gamle amblanseselskapet med øyeblikkelig virkning.