- Ambulansepersonellet fulgte prosedyrene

Ullevål sykehus beklager språkbruken til ambulansepersonellet. Tok to timer fra de ringte 113 til mannen lå på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prehospital divisjon ved Ullevål universitetssykehus legger seg flate i forhold til språkbruken til de to ambulansesjåførene som kjørte fra småbarnsfaren Ali Haji Mohamed Farah (37 ), som fikk alvorlig hjerneblødning.

37-åringen ble slått ned i Sofienbergparken, men ambulansepersonell på stedet ville ikke ta ham med seg selv om han var skadet.

Divisjonsdirektør Østergaard erkjenner saken har skadet deres omdømme.

- Vi har et troverdighetsproblem, sier han.

- Vi beklager

Divisjonsdirektør Arild Østergaard bekrefter at ambulansesjåførene brukte betegnelser som «Ditt svin!», «Din tulling» og «Toget har gått for deg» på skadestedet.

- Vi beklager språkbruken fra ambulansepersonellet på skadestedet, sier divisjonssjefen ved Prehospital til Dagbladet.no.

Samtidig hevder de at pasienten ble undersøkt i henhold til avdelingens skriftlige prosedyrer og at ambulansepersonellet gjorde en avtale med politiet på stedet for transport til legevakta og videre undersøkelse der.

- Ambulansepersonellet sjekket etter puls, åndedrett, våkentilstand og pupillstørrelse. Dette sier noe om hjernens tilstand der og da, sier seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss på pressekonferansen.

Foto: Caroline Drefvelin
Foto: Caroline Drefvelin Vis mer

Tok over to timer

De to gjorde deretter en vurdering på at det ville være best om mannen ble hentet av politiet.

- Det er en fortløpende vurdering om personellet vil beholde jobben, sier divisjonssjef Arild Ødegaard.

Det var kl. 17.07 AMK fikk meldingen om at  Ali Haji Mohamed Farah (37) var slått ned.  Ambulansen reiste fra åstedet 17.21. Taxien hentet Farah 17.23 og han var på legevakta ca 17.30. Han ankom Ullevål universitetssykehus 19.13. Det gikk altså 2 timer og seks minutter fra AMK fikk meldingen om skaden til han var inne og fikk behandling.

Ikke rasisme

Prehospital divisjon har gått gjennom all skriftlig og muntlig dokumentasjon i saken, og finner ingen tegn til rasisme i verken språkbruk eller handlemåte, journalføring eller kommunikasjon opp mot nødmeldingssentralen, heter det i presseskrivet.

Tillitsvalgt for ambulansepersonellet Roy T. Nilsen åpnet med å beklage overfor familien til den skadde. Han sier at det involverte ambulansepersonellet føler de er behandlet bra av Ullevål sykehus i denne saken.

En annen tillitsvalgt, Truls Gulliksen, divisjonstillitsvalgt i Fagforbundet, slår ring om de to personene.

- Ambulansepersonellet fulgte prosedyrene

- De har det veldig tungt, og de skal ikke ekskluderes fra miljøet. Men framover skal de ikke ha pasientrelatert arbeid, mener han.

Helseministeren involvert

Flere vitner Dagbladet.no har vært i kontakt med, ble sjokkerte da ambulansepersonellet mandag lot den blødende mannen bli liggende uten å ta ham med etter voldsepisoden han hadde blitt utsatt for.

37-åringen skal ha vært bevisstløs i flere minutter, men etter en kontrovers da ambulansepersonellet mente mannen forsøkte å urinere på ambulansen, nektet de å ta ham med.

I går ba helseminister Sylvia Brustad om en rapport fra Helse Øst om saken. Faren til den skadde 37-åringen har bestemt seg for å anmelde både de to polititjenestemennene og ambulansepersonellet som var på åstedet.