Ambulansesirener får Trond (48) til å gripe etter våpen

Norske veteraner føler seg sviktet av myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOKKE (Dagbladet.no): «Da jeg selv overlevde et selvmordsforsøk i 2000, opplevde jeg at helsevesenet og trygdesystemet ikke hadde ordninger som hjalp meg i min situasjon. Jeg opplevde å bli kasteball i et system der det var viktigere å fraskrive seg ansvar enn å gi meg et tilbud om behandling for min skade. I dag, snart sju år etter at jeg ble funnet bevisstløs i en bil full av eksos, har jeg ennå ikke mottatt en eneste behandlingstime dekket av staten eller kommunen.»

Ordene tilhører en 40 år gammel utenlandsveteran som er tilknyttet Veteranforbundet Siops (for skadde i internasjonale operasjoner). Et år i forveien skrev han i en e-post:

«I dag fikk jeg den triste meldingen om at to av mine tidligere soldatkamerater ikke er blant oss lenger (…). Han ene døde i fjor, han andre sist måned etter å ha levd i årevis med rusmisbruk. I fjor fikk jeg fem meldinger om at veteraner jeg har tjenestegjort med ute, hadde valgt å avslutte livet så altfor tidlig (…) Jeg håper ikke de som i framtida søker hjelp, må oppleve de problemene jeg har måttet møte.»

I forrige måned ble forfatteren og Unifil-veteranen Knut Braa tilkjent millionerstatning for de psykiske lidelsene han pådro seg under Libanon-oppdraget på begynnelsen av 80-tallet. I retten forklarte Trondheims-mannen at 13 av medsoldatene har tatt livet av seg i etterkant, og selv har han blitt diagnostisert med post-traumatisk stresslidelse (PTSD) og blitt arbeidsufør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer